ГоловнаСвіт

США підозрюють Китай у проведенні таємних ядерних випробувань

На ядерному полігоні Лобнор помітили підозрілу активність.

США підозрюють Китай у проведенні таємних ядерних випробувань
Фото: 2000.ua

Сполучені Штати Америки підозрюють Китай у проведенні секретних підземних випробувань ядерних зарядів малої потужності всупереч глобальному мораторію.

Про це пише "Голос Америки".

Стурбованість США викликана діяльністю на китайському ядерному полігоні Лобнор протягом 2019 року, говориться в опублікованій в середу доповіді Державного департаменту.

"Можлива підготовка Китаю до цілорічної експлуатації полігону Лобнор, використання вибухоізолюючих камер, великі земляні роботи в Лобнорі та недостатня прозорість у діяльності [Китаю] у сфері ядерних випробувань викликають тривогу щодо дотримання ним стандарту нульової потужності", – йдеться в доповіді, хоча доказів проведення малопотужного вибуху там не наводиться.

Видання також посилається на високопоставленого американського чиновника, який заявив, що стурбованість із приводу дій Пекіна у сфері випробувань підтримує докази президента Дональда Трампа щодо приєднання Китаю до переговорів США та Росії щодо нової угоди з контролю над озброєннями, які повинні прийти на зміну договору СНВ-3 між Вашингтоном і Москвою, що закінчується в лютому.

Нагадаємо, що аналогічні підозри про проведення ядерних випробувань є і щодо Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram