ГоловнаСвіт

Президент США вперше поговорив з лідером "Талібану"

Трамп назвав розмову "дуже хорошою".

Президент США вперше поговорив з лідером "Талібану"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп і головний парламентер руху "Талібан" мулла Барадар Ахунд у вівторок, 3 березня, провели 35-хвилинну телефонну розмову.

Це може стати першим прямим обговоренням між лідером США і можновладним чиновником руху "Талібан", передає Reuters.

Трамп підтвердив дзвінок, сказавши, що в нього була "дуже хороша розмова" з Барадаром.

"Президент Сполучених Штатів Трамп провів телефонну розмову з політичним депутатом Ісламського емірату, шановним муллою Барадаром Ахундом. Подробиці пізніше", - заявив офіційний представник руху "Талібан" Забіхулла Муджахід.

За його словами, Трамп анонсував переговори держсекретаря Майк Помпео з президентом Афганістану Ашрафом Гані, "щоб усунути всі бар'єри в міжафганських переговорах".

Нагадаємо, 29 лютого США і "Талібан" підписали угоду, яка повинна покласти край 18-річній війні в Афганістані. Серед іншого в угоді йдеться про поступове виведення американських військ і їхніх союзників.

1 березня Трамп заявив про початок виведення військ США з Афганістану.

США ввели війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Рішення було підтримано близькими союзниками Вашингтона. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" і позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані шляхом відсторонення від влади в Кабулі руху "Талібан". Зараз під контролем талібів перебуває понад половина території Афганістану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram