ГоловнаСвіт

Лукашенко запропонував почати відносини Білорусі і США "з чистого аркуша"

Радник Трампа зустрівся з президентом Білорусі в Мінську.

Лукашенко запропонував почати відносини Білорусі і США "з чистого аркуша"
Александр Лукашенко и Джон Болтон
Фото: http://president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував раднику президента США з національної безпеки Джону Болтону "відверто і по-дружньому" обговорити питання відносин між країнами.

Про це він заявив під час зустрічі з Болтоном у Палаці незалежності в Мінську, повідомляють на сайті президента Білорусі.

Лукашенко підкреслив, що у сторін "вже є певна історія перезавантаження двосторонніх відносин".

"Незважаючи на весь галас навколо вашої поїздки, тут багато позитивного, особливо для Білорусі. Позитивне полягає в тому, і нам ніхто в цьому не дорікне (і ви, напевно, знаєте про це), що ми постійно з моменту погіршення наших відносин зі США пропонували перегорнути цю негарну сторінку і почати з нового аркуша наші відносини", - підкреслив президент Білорусі.

Лукашенко також зазначив, що візит Болтона є історичним.

"Таких помітних високопоставлених фігур (зі США, - ред.) у Білорусі не було давно. І в цьому теж історичність цього візиту".

Протягом зустрічі радник президента США назвав теми, які хотів би обговорити під час свого візиту. "Вважаю, це дуже хороша можливість провести розмову з кількох дуже важливих тем - регіональної безпеки, двостороннього співробітництва, - сказав він. - Є кілька питань, які дуже цікавлять США: права людини, нерозповсюдження зброї. Я згоден з Вами, що ми повинні бути гранично відверті на ці теми. Думаю, ми зможемо знайти спільну мову".

Болтон також відзначив значні зміни, що відбулися у відносинах між країнами.

"Історія не стоїть на місці. Уже минуло досить багато часу від розпаду Радянського Союзу, геополітична ситуація змінилася. Вона змінюється навіть під час нашої розмови. Тому є регіональні питання, є питання, пов'язані з країнами, які географічно розташовані далеко звідси, але вони також впливають на ситуацію тут. Це ми також хотіли б обговорити з вами", - сказав він.

Фото: president.gov.by

Нагадаємо, в червні президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік дію санкцій проти кількох білоруських чиновників.

Американські санкції проти Білорусі були введені президентом Джорджем Бушем. У посланні, направленому Конгресу США 16 червня 2006 року, Буш розпорядився заморозити фінансові рахунки президента Білорусі Олександра Лукашенка і дев'яти інших можновладних білоруських чиновників, а також заборонив американським громадянам здійснювати з ними будь-які угоди. Приводом для введення санкцій стали президентські вибори в Білорусі, які в США і ЄС визнали недемократичними.

Пізніше, у 2007-2008 роках, Вашингтон ввів обмежувальні заходи економічного характеру стосовно концерну "Білнафтохім". У жовтні 2015 року Мінфін США призупинив санкції проти концерну "Білнафтохім" і восьми пов'язаних із ним підприємств нафтохімічної галузі.

У квітні США продовжили до 30 жовтня припинення санкцій щодо низки білоруських підприємств - "Білнафтохіму" і його філії в США (Belneftekhim USA), "Белшини", "Гродно Азот", "Гродно Хімволокно", "Лакофарба", ВАТ "Нафтан", "Полоцьк Скловолокно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram