ГоловнаСвіт

Голландець Тіммерманс став головним претендентом на пост голови Єврокомісії

Його кандидатуру узгодили на саміті G20.

Голландець Тіммерманс став головним претендентом на пост голови Єврокомісії
Нынешний глава Еврокомиссии Жан-Клод Юнкер и его вероятный преемник Франс Тиммерманс
Фото: EPA/UPG

Новим головою Європейському комісії може стати голландець Франс Тіммерманс, який представляє другу за величиною в Європарламенті фракцію соціал-демократів.

За даними джерел Reuters, його кандидатуру остаточно узгодили між собою Франція, Іспанія, Нідерланди та Німеччина на саміті "Великої двадцятки" в Японії.

При цьому Тіммерманс зустрів несподівано запеклий опір з боку східноєвропейських держав. Агентство зазначає, що фігура Тіммерманса є "неприємною" для таких держав Євросоюзу, як Угорщина й Польща. Це пов'язано з позицією Тіммерманса з приводу верховенства права в цих країнах.

Обрання Тіммерманаса стане перемогою для центристів і лібералів, які кинули виклик німецькому лідерству в Брюсселі, і покладе край 15-річному контролю правоцентристів над Єврокомісією.

58-річний Тіммерманс раніше був міністром закордонних справ Нідерландів, нині він один з чиновників Єврокомісії.

Нагадаємо, що основними кандидатами на головну посаду в ЄС вважалися німецький політик Манфред Вебер від Європейської народної партії, соціал-демократ Франс Тіммерманс, який нині є заступником голови Єврокомісії, і чинний єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер від Альянсу лібералів і демократів за Європу.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram