ГоловнаСвіт

Євросоюз підписав договір про зону вільної торгівлі з В'єтнамом

Сторони ліквідують 99% всіх митних зборів.

Євросоюз підписав договір про зону вільної торгівлі з В'єтнамом
Евросоюз подписал договор о зоне свободной торговли с Вьетнамом
Фото: EPA/UPG

Представники Євросоюзу та В'єтнаму в неділю, 30 червня, підписали договір про вільну торгівлю, яка дозволить ліквідувати 99% митних зборів, передає Немецкая волна.

"Відповідно до угоди, ЄС і В'єтнам ліквідують 99% всіх митних зборів. Угода також частково скасує бар'єри перед ЄС, відкриваючи доступ європейським компаніям до в'єтнамського ринку послуг та закупівель", - йдеться в повідомленні.

Обидві сторони очікують, що договір принесе їм значну економічну вигоду. Зокрема, в ЄС припускають, що вона буде сприяти 15-процентному зростанню ВВП блоку в довгостроковій перспективі.

Документ підписали єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем і міністр з питань бізнес-середовища, торгівлі та підприємництва Румунії Штефан Раду Опря в присутності в'єтнамського прем'єр-міністра Нгуєна Суан Фука.

Однак договір ще має схвалити Європейський парламент, частина представників якого раніше висловлювали стурбованість станом дотримання прав людини в'єтнамським урядом. Крім того, раніше правозахисники закликали європейських політиків до того, щоб ті вимагали великих політичних реформ від Ханоя перед підписанням угоди.

Відзначимо, В'єтнамом керують представники комуністичної партії. Американська група з моніторингу прав людини 88 Project нарахувала 263 в'язнів совісті у в'єтнамських в'язницях. Проте комуністичний уряд наполягає, що в країні немає політичних в'язнів.

Раніше повідомлялося, що ЄС завершив переговори про зону вільної торгівлі з Південною Америкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram