ГоловнаСвіт

Папа Римський попросив пробачення в ромів за дискримінацію

"Байдужість породжує забобони і живить гнів і образу".

Папа Римський попросив пробачення в ромів за дискримінацію
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Папа Римський Франциск під час візиту в Румунію попросив від імені Римсько-католицької церкви пробачення в ромів за багатовікову дискримінацію.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

На зустрічі з представниками циганської спільноти в румунському місті Блаж останнього дня свого візиту в країну понтифік попросив вибачення за "всі ті часи в історії, коли ми дискримінували вас, жорстоко поводилися або дивилися на вас скоса".

Зараз роми живуть переважно в Південній і Центральній Європі. У Румунії вони становлять близько 10% від загальної чисельності населення. Роми нарікають, що їм складно отримати роботу через дискримінацію і багато хто живе в бідності.

"Я прошу пробачення - в ім'я Церкви і Господа - прошу пробачення у вас. Байдужість породжує забобони і живить гнів і образу. Як часто ми судимо необачно, зі словами, які ранять, з поглядами, які сіють ненависть і розбрат!" - сказав Папа Франциск.

Зустріч з ромами відбулася після церемонії в Блажі, протягом якої Папа Франциск беатифікував сімох єпископів Греко-католицької церкви, ув'язнених і катованих за комуністичного режиму. У 1948 році їх звинуватили в зраді після того, як вони відмовилися прийняти православ'я. Усі семеро померли в ув'язненні і були таємно поховані.

Нагадаємо, станом на квітень судові розгляди у справах про напади на табори ромів в Україні майже не зрушили з місця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram