ГоловнаСвіт

Іран виконує умови ядерної угоди, - МАГАТЕ

На початку травня Іран призупинив виконання частини умов ядерної угоди.

Іран виконує умови ядерної угоди, - МАГАТЕ
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на заяви про відмову від дотримання низки пунктів Спільного всеосяжного плану дій, Іран продовжує дотримуватися його положень.

Про це йдеться в квартальному звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Німецька хвиля.

У документі зазначено, що Тегеран дотримується як гранично допустимі ядерної угодою значення щодо збагачення урану, так і встановлені обмеження для запасів низькозбагаченого урану і важкої води.

Це перший звіт МАГАТЕ з моменту часткового виходу Ірану з СВПД.

Іран 8 травня повідомив Китаю, Франції, Німеччині, Росії та Великобританії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди. Це сталося через рік після того, як США в односторонньому порядку вийшли з договору і відновили санкції проти Тегерана.

За умовами ядерної угоди, Тегеран має право виробляти не більш ніж 300 кілограмів низькозбагаченого урану та близько 130 тонн важкої води. Надлишки можуть бути вивезені за кордон для зберігання або продажу. В іранському атомному агентстві стверджували, що Тегеран надалі не буде дотримуватися обмежень на виробництво низькозбагаченого урану і важкої води.

Ядерна угода, в результаті якої частина санкцій проти енергетичного сектору країни були скасовані, була ухвалена в 2015 році. Тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, підписавши угоду з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram