ГоловнаСвіт

Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов'язань ядерної угоди

Тегеран висунув ультиматум про захист іранської економіки від американських санкцій.

Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов'язань ядерної угоди

Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов'язань ядерної угоди, укладеної зі світовими державами в 2015 році.

Про це повідомив представник атомного агентства Ірану в інтерв'ю інформаційному агентству ІСНА в середу, 15 травня, передає DW.

Минулого тижня Іран повідомив Китаю, Франції, Німеччині, Росії та Великобританії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди. Це сталося через рік після того, як США в односторонньому порядку вийшли з договору і відновили санкції проти Тегерана.

Згідно з умовами ядерної угоди, Тегерану дозволено виробляти не більш ніж 300 кілограмів низькозбагаченого урану і близько 130 тонн важкої води. Надлишки можуть бути вивезені за межі Ірану для зберігання або продажу. За словами представника іранського атомного агентства, Тегеран надалі не буде дотримуватися обмежень у виробництві низькозбагаченого урану і важкої води.

Анонсовані Іраном дії, судячи з усього, не порушують основних умов ядерної угоди, але Тегеран попередив, що якщо світові держави протягом 60 днів не здійснюватимуть кроків для захисту іранської економіки від американських санкцій, то Іран почне збагачувати уран до більш високого рівня.

За умовами договору, Іран може збагачувати уран не більше ніж до 3,67 відсотка. Це набагато менше, ніж 90 відсотків, необхідних для виробництва ядерної зброї, і значно менше від тих 20 відсотків, до яких Тегеран збагачував уран до укладення угоди.

Європейські країни намагаються врятувати угоду з Іраном за його ядерною програмою, проте не мають наміру приймати ультиматуми від Тегерана.

Наприкінці січня 2019 року повідомлялося, що Німеччина, Франція і Великобританія вводять в дію систему обходу санкцій США в торгівлі з Іраном.

Ядерна угода, в результаті якої частина санкцій проти енергетичного сектору країни були скасовані, була ухвалена в 2015 році, Тоді ж Іран погодився заморозити свою ядерну програму, підписавши угоду з США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram