ГоловнаСвіт

Народ України повинен стати гарантом від саботажу наступним президентом курсу на ЄС і НАТО, - заступник голови МЗС

На наступному саміті НАТО в Лондоні у грудні 2019 року Порошенко анонсував подачу Києвом заявки на ПДЧ.

Народ України повинен стати гарантом від саботажу наступним президентом курсу на ЄС і НАТО, - заступник голови МЗС
Фото: Макс Требухов

Народ України має стати гарантом від саботажу наступним президентом курсу на ЄС та НАТО.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Єгор Божок в інтерв'ю LB.ua.

"Президентом України були ініційовані зміни до Конституції України щодо чіткої фіксації в Конституції України обов'язковості курсу України на членство в НАТО і ЄС. І саме цим президент гарантував, що. незважаючи на персону президента в Україні протягом наступних 5 або 20 років, обов'язок забезпечити інтеграцію України в ЄС і НАТО залишиться", - сказав Божок.

Водночас, наступний президент може просто саботувати подавання курсу України до НАТО, зокрема заявки України на отримання Плану дій щодо членства на саміті НАТО в грудні 2019 році в Лондоні. "Гарантом виконання цього процесу має стати український народ, зробивши відповідальний вибір у другому турі виборів президента", - додав Божок.

За його словами, в Лондоні на наш запит про ПДЧ жодних рішень бути ухвалено не може апріорі, тому що на це потрібен час - будь-яка заявка повинна бути розглянута, обговорена. "Але президент України вважає, що саміт є гарною нагодою порушити безпосередньо перед усіма лідерами країн-членів НАТО питання про те, що Україна дозріла перейти на рівень Плану дій щодо членства. І це при тому, що на практиці, ми його виконуємо, нам потрібно тільки надати цьому відповідного політичного контексту", - сказав він.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко, вітаючи генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з 60-річчям, попросив План дій щодо членства (ПДЧ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram