ГоловнаСвіт

Трамп запропонував Конгресу проект бюджету з дефіцитом понад $1 трлн

Імовірність, що Конгрес прийме цей проект, дуже низька.

Трамп запропонував Конгресу проект бюджету з дефіцитом понад $1 трлн
Президент США Дональд Дж. Трамп ( центре), вице-президентом Майком Пенсом (справа от него) и республиканцами Сената общается со
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп направив до Конгресу проект бюджету на 2020 фінансовий рік з витратами $4,7 трлн, включаючи витрати на суму $8,6 млрд на будівництво загород на кордоні з Мексикою. Проект майже напевно буде відхилений, після чого підуть тривалі переговори, які можуть завершитися черговим припиненням роботи уряду, пише агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

Проект бюджету передбачає скорочення дискреційних необоронних витрат на $54 млрд (9%) порівняно з поточним фінроком, до $543 млрд. Найзначніші скорочення зачіпають Агентство про захист навколишнього середовища (-31%), Держдеп (-23%), а також Департамент житлового і міського розвитку (-16%). Разом з тим витрати на оборону, згідно з цим документом, в 2020 фінроці планується збільшити на 5%.

Документ передбачає збереження дефіциту бюджету США як мінімум в найближче десятиліття, причому в цьому і в найближчі три роки він буде перевищувати $1 трлн на рік. На 2029 рік закладено дефіцит у розмірі $202 млрд.

Проект бюджету виходить із збереження високих (близько 3%) темпів економічного зростання в США протягом найближчих 10 років. Ці прогнози перевищують оцінки незалежних економістів, які виходять з високих ризиків уповільнення економіки вже в цьому році.

Білий дім очікує зростання ВВП США в цьому році на 3,2%, в 2020 році - на 3,1%, в 2021 році - на 3,0%.

Нагадаємо, в грудні-січні Трамп відмовився погоджувати бюджет країни, в якому не були передбачені кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Через це уряд протягом 35 днів працював частково, оскільки Держдеп фактично позбувся фінансування. В лютому Трамп оголосив про надзвичайний стан і домігся прийняття рішення про будівництво стіни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram