ГоловнаСвіт

Конгрес США ухвалив закон для запобігання новому "шатдауну"

Грошей вистачить до кінця фінансового року.

Конгрес США ухвалив закон для запобігання новому "шатдауну"
Фото: betterworldcampaign.org

Конгрес США ввечері 14 лютого ухвалив законопроект про прикордонну безпеку, який забезпечує федеральні установи фінансуванням і покликаний запобігти черговому частковому закриттю уряду.

Як зазначає "Голос Америки", президент Дональд Трамп повинен підписати його до опівночі в п'ятницю, і, як заявили Білому домі, він має намір це зробити.

У законопроекті закладено лише 1,3 мільярда доларів на будівництво 90 км нових прикордонних загороджень, тоді як президент вимагав виділити 5,7 мільярда.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що Трамп підпише закон, але потім запровадить у країні надзвичайний стан для фінансування будівництва стіни на кордоні США з Мексикою.

Тим часом демократи в Конгресі вже попередили Трампа про можливі наслідки введення режиму надзвичайного стану.

"Оголошення надзвичайного стану було б беззаконним вчинком, серйозним зловживанням президентськими повноваженнями і відчайдушною спробою відвернути увагу від того факту, що президент Трамп порушив свою обіцянку змусити Мексику заплатити за стіну", - йдеться в спільній заяві спікера Палати представників Ненсі Пелосі та лідера сенатської демократичної меншості Чака Шумера.

За їхніми словами, стіна буде неефективною в боротьбі з нелегальною імміграцією та обійдеться країні занадто дорого. Демократи вважають, що жодної надзвичайної ситуації на кордоні немає, а Трамп її вигадує.

Загалом на фінансування Міністерства внутрішньої безпеки та цілого ряду інших федеральних відомств конгресмени заклали 300 мільярдів доларів. Цих грошей вистачить до кінця фінансового року, який завершиться 30 вересня.

Перший шатдаун, який почався ще в грудні 2018 року, тривав 35 днів і став найтривалішим в історії США.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram