ГоловнаСвіт

На Кубі пройшов референдум за нову конституцію

Зміни в основний закон підтримали, за попередніми даними, 87% громадян.

На Кубі пройшов референдум за нову конституцію
Флаг США поднят в Гаване
Фото: EPA/UPG

Жителі Куби на референдумі проголосували за нову конституцію країни, за попередніми результатами, її схвалили майже 87% учасників голосування. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Проти проголосували 9% громадян.

Явка на референдумі склала 84,4%.

У новій конституції Куби прописано соціалістичну орієнтацію країни одночасно з відкриттям місцевої економіки. Згідно зі змінами, президент Куби зможе займати свою посаду не більш ніж десять років і вперше з 1976 року вводиться посада прем'єр-міністра. Комуністична партія залишається єдиною законною політичною силою в країні.

У конституції з'явилося поняття приватної власності, а іноземні інвестиції визнано важливим фактором економічного зростання. Запропоновано також розширити повноваження парламенту - Національної асамблеї народної влади. Зараз її скликають лише двічі на рік, а між сесіями її функції виконує Держрада.

Нова конституція забороняє дискримінацію за ознакою статі, етнічного походження або через фізичні вади. ЛГБТ-спільноти сподіваються, що вона також узаконить одностатеві шлюби.

Нагадаємо, США і Куба оголосили наприкінці 2014 року про початок роботи над поступовою нормалізацією відносин. У липні 2015 року Куба відновила дипломатичні відносини зі США, а 14 серпня того самого року держсекретар США Джон Керрі прибув до Гавани, щоб підняти прапор США над американським посольством. У березні 2016 року Гавану відвідав Барак Обама. Пізніше між країнами було відновлено чартерне авіасполучення. США також послабили торгове ембарго проти Куби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram