ГоловнаСвіт

У конституції Куби пропонують закріпити посаду президента і приватну власність

Голосування відбудеться 22-23 липня в парламенті країни.

У конституції Куби пропонують закріпити посаду президента і приватну власність

Комуністична Куба офіційно визнає право на приватну власність - відповідне положення закріплено в новій конституції, голосування щодо якої повинно відбутися 22-23 липня в парламенті країни.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

З 2010 року кубинські острови проводять ринкові реформи, спрямовані на стимулювання економіки острова. Проте вони суперечать чинному ще з 1976 року основному закону. Він, зокрема, говорить, що Куба будує марксистсько-ленінський соціалізм, а приватна власність і заняття бізнесом у державі заборонені.

Втім, багато обмежень, закладених ще за часів Фіделя Кастро, фактично не діють.

У 2011 році було скасовано заборону на продаж нерухомості, відтоді громадяни Куби і особи, які мають право на постійне проживання на острові, можуть продавати, купувати і дарувати будинки, квартири, машини. Раніше, у 1992 році, було ухвалено поправку до конституції, яка закріплює право приватної власності на засоби виробництва.

Що ж стосується приватного підприємництва, то воно й раніше існувало на Кубі у вигляді дрібних фермерських господарств, сільськогосподарських виробничих кооперативів. Однак, в основних і найприбутковіших галузях виробництва (туризм, видобуток і експорт корисних копалин, міжнародна торгівля та багато іншого) держава продовжує домінувати. Деякі ідеологічні пункти старої конституції перейдуть і в нову: комуністична партія проголошується головною політичною силою, а основними принципами економіки встановлюються централізоване планування і державне управління.

Разом з тим нова конституція містить і елементи демократії - встановлюються виборні посади президента (нині державу очолює голова Держради), а також віце-президента. Президентський термін буде обмежений двома п'ятирічними термінами поспіль, а політична влада поділена між президентом і прем'єр-міністром.

Пропонується також розширити повноваження парламенту - Національної асамблеї народної влади. Зараз вона скликається всього двічі на рік, а між сесіями її функції виконує Держрада.

Нова конституція забороняє дискримінацію за ознакою статі, етнічного походження або фізичних недоліків. ЛГБТ-спільноти сподіваються, що вона також зможе легалізувати одностатеві шлюби.

Нагадаємо, США і Куба оголосили наприкінці 2014 року про початок роботи щодо поступової нормалізації відносин. У липні 2015 року Куба відновила дипломатичні відносини із США, а 14 серпня того ж року держсекретар США Джон Керрі прибув до Гавани, щоб підняти прапор США над американським посольством. У березні 2016 року Гавану відвідав Барак Обама.

Пізніше між країнами було відновлено чартерне авіасполучення. США також послабили торгове ембарго проти Куби.

У червні 2017 року нинішній президент США Дональд Трамп заявив про скасування торговельних домовленостей між США і Кубою, досягнутих його попередником.

У жовтні 2016 року Куба почала виплачувати борги західним кредиторам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram