ГоловнаСвіт

Протокол про прийняття Республіки Північна Македонія до НАТО підпишуть 6 лютого

Шлях до ЄС і НАТО відкрила угода про перейменування країни.

Протокол про прийняття Республіки Північна Македонія до НАТО підпишуть 6 лютого
Протокол о принятии Республики Северная Македония в НАТО подпишут 6 февраля
Фото: EPA/UPG

Протокол про прийняття майбутньої Республіки Північна Македонія (РПМ) до складу НАТО буде підписаний 6 лютого. Про це повідомила прес-служба Північноатлантичного альянсу в суботу, 2 лютого, передає Німецька хвиля.

"Церемонія, в якій братимуть участь представники 29 країн-учасниць організації та Македонський міністр закордонних справ Нікола Димитров, відбудеться в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі", - йдеться в повідомленні.

У червні 2018 року прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і його Македонський колега Зоран Заєв підписали Преспанську угоду про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія. 11 січня 2019 року угоду схвалив парламент у Скоп'є, а через два тижні - депутати в Афінах, що відкрило Скоп'є шлях до ЄС і НАТО.

Голосуванню в Греції передували багатотисячні протести. Їх учасники вважають, що назва "Македонія" має застосовуватися лише до однойменного регіону в північній частині Греції.

Раніше у Македонії пройшов референдум щодо питання "Чи підтримуєте ви вступ до ЄС і НАТО, погоджуючись з договором між Македонією та Грецією?". У ньому брали участь лише 37 відсотків з 1,8 млн виборців. Утім, 91 відсоток тих, хто проголосував, підтримали угоду.

Суперечка про назву держави Македонія виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої Югославської Республіки. Афіни побоювалися, що в разі закріплення назви "Македонія" за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через це офіційною назвою Македонії в ООН з 1993 року було словосполучення "Колишня югославська республіка Македонія", а Афіни блокували вступ Скоп'є в Євросоюз і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram