ГоловнаСвіт

NASA назвало імена астронавтів для місій SpaceX і Boeing

Перші екіпажі вирушать на орбіту навесні-влітку 2019 року.

NASA назвало імена астронавтів для місій SpaceX і Boeing
Фото: NASA

Американське космічне агентство NASA оголосило імена астронавтів, які візьмуть участь у тестових стартах комерційних пілотованих кораблів Boeing Starliner і SpaceX Crew Dragon.

Як зазначають у керівництві NASA, ця подія знаменує початок нової ери в американській космічній програмі, а саме - закінчення залежності від російських ракет-носіїв. Підготовка до перших запусків, проте, не така гладка, як очікувалося, передає Голос Америки.

"Уперше з 2011 року ми близькі до того, щоб відправити у космос американських астронавтів на американських ракетах, з американської землі", - заявив директор НАСА Джим Брайденстайн.

"Тепер, коли ми маємо можливість відправляти астронавтів з території США, нам більше не доведеться розраховувати на російських партнерів", - зазначив астронавт Боб Кабана.

До складу екіпажу SpaceX Crew Dragon увійшли Боб Бенкен, Даг Херлі, Майк Хопкінс і Віктор Гловер. Екіпаж Boeing Starliner більший, у нього увійдуть астронавти Ерік Бо, Крістофер Фергюсон, Ніколь Онапу Манн, Джош Кассада і колишній командир МКС Суні Вільямз. Нова адміністрація США, яка робить ставку на зниження витрат, готова передати левову частку космічних програм у руки приватних корпорацій. Тож проекти відразу двох американських компаній - Boeing і SpaceX - які паралельно розробляють комерційні пілотовані кораблі, виявилися вельми доречними, зазначає видання.

Безпілотні тести космічних апаратів заплановані на кінець цього року. Перші екіпажі вирушать на орбіту навесні-влітку 2019 року.

Космічний апарат CST-100 Starliner матиме багаторазовий пілотований пасажирський модуль, який стикується з МКС на термін до 7 місяців. Після чого він повернеться на Землю і здійснить посадку в західній частині Сполучених Штатів.

У травні засновник SpaceX Ілон Маск показав остаточний дизайн космічного корабля Crew Dragon. Корабель розробляється SpaceX із 2013 року на замовлення NASA.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram