ГоловнаСвіт

У Сирії почала воювати нова російська ПВК, - ЗМІ

У "Патріоті" платять більше і краще ставлять бойові завдання.

У Сирії почала воювати нова російська ПВК, - ЗМІ
Фото: gazeta.ru

У Сирії щонайменше з весни 2018 року почала діяти нова приватна військова компанія (ПВК) під назвою "Патріот", імовірно пов'язана з Міноборони Росії.

Про це повідомляє телеканал Дождь з посиланням на джерела у військових колах.

Військова компанія згадується поряд з ПВК "Вагнера" у зверненні до влади, яке підписали генерал-полковник у відставці Леонід Івашов, голова міжнародної громадської організації "Честь і Батьківщина" Володимир Петров та голова комітету "Загальноросійського офіцерського зібрання" Євген Шабаєв.

Всі троє підтвердили, що знають про існування ПВК "Патріот".

У заяві міститься вимога визначити правовий статус росіян, які пройшли бойові дії у складі ПВК, її планується найближчим часом скерувати до Генпрокуратури, Верховного суду і президента РФ, розповів Шабаєв.

Автори попереджають про прийдешню кризу у ветеранському русі. У "Загальноросійський офіцерське зібрання" вже три роки надходять скарги від поранених у боях в Сирії, які не отримують соціальну, реабілітаційну та економічну підтримку від держави через відсутність правового статусу працівників ПВК.

Співрозмовники у ветеранських структурах пов'язують нову ПВК з міністерством оборони. "Патріот" формується зокрема з кадрових російських військовослужбовців. Це і чинні фахівці Головного управління Генштабу, і військові юристи, і бійці Сил спеціальних операцій.

Офіцер Міноборони, порівнюючи нову ПВК з "групою Вагнера", зазначив, що у "Патріоті" платять більше і краще ставлять бойові завдання. За даними Шабаєва, "залежно від спеціалізації зарплати можуть досягати від 400 тисяч до мільйона рублів. Робота займає місяць-два, триваліших контрактів тут не буває".

Співрозмовник у ветеранських структурах розповів, що "Вагнер" і "Патріот" конкурували за отримання контракту, пов'язаного з охороною золотошукачів у Центральноафриканській республіці. За словами джерела, в результаті контракт дістався "Вагнеру". Також обидві військові компанії воюють і працюють в Сирії.

"Якщо "Вагнер" частіше бере на себе бойові завдання, то "Патріот" більше займається охороною перших осіб", - додав співрозмовник Дождя.

Як йдеться у зверненні "Загальноросійського офіцерського зібрання" "Патріот" - не єдина нова ПВК.

"Є компанії, які виходять на ринок, - точні назви ми не знаємо, але знаємо, що вони входять в Лівію, Ємен, Судан, Бруней. Зараз йде цілий комплекс консультацій з африканським країнам", - говорить Шабаєв.

Одна з ПВК, яка поки що не має назви, охороняє будівництво російської бази в Бурунді, розповів співрозмовник Дождя у Міноборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram