ГоловнаСвіт

NYT відновила хронологію бою "вагнерівців" з американцями у Сирії

США розгромили проасадівський загін у лютому цього року.

NYT відновила хронологію бою "вагнерівців" з американцями у Сирії
Колонна российских гибридных войск в Сирии
Фото: infonapalm.org

Американська газета The New York Times отримала документи, які детально описують бій в районі сирійського міста Дейр-ез-Зор 7 лютого. У ньому загинула велика кількість найманців "ПВК Вагнера", які воювали на боці сирійської армії.

Американська газета відновила хронологію бою.

15:00

Сирійські військові разом із "вагнерівцями" почали наближатися до газопереробного заводу Conoco. До вечора там розташовувалися понад 500 військових і 27 транспортних засобів, зокрема танки і бронетранспортери.

Приблизно за 30 кілометрів розташовувався американський пункт матеріально-технічного оснащення. Коли близько 15:00 біля заводу почали накопичуватися озброєні люди і техніка, "Зелені берети" і морська піхота організували невелику групу реагування - близько 16 військових на чотирьох протимінних автомобілях.

20:30

Три танки Т-72, що належать сирійській армії, підійшли на відстань близько півтора кілометра від заводу.

22:00

На невеликій заставі біля заводу перебували близько 30 американських солдатів загону спеціального реагування "Дельта" разом з курдськими і арабськими військовими. Близько 22:00 вони спостерігали, як колона танків і бронетранспортерів висунулася у їхньому напрямку із-за розташованих поблизу будівель, де їх намагалися укрити до атаки.

22:30

Сирійська армія почала атаку. Заставу обстрілювали з танків, артилерії та мінометів.

22:30 – 22:45

Американські військові намагалися зв'язатися з російськими колегами, щоб ті припинили наступ. Не досягнувши успіху, вони зробили декілька попереджувальних пострілів по колоні.

Приблизно 22:45 – 1:45

Протягом трьох годин американські військові літаки обстрілювали колону. Дрони, винищувачі, бомбардувальники і військові вертольоти прилітали на місце бою по черзі.

Група реагування з пункту матеріально-технічного оснащення висунулася на місце бою.

23:30

Група реагування змушена була зупинитися, не досягнувши застави, через інтенсивність боїв.

1:00

Артилерійські удари ослабли. Частина авіації, вичерпавши запаси палива і боєприпасів, повернулася на базу. Група реагування змогла наблизитися до заводу.

Росіяни і сирійці рушили до застави пішки. Проти них використовували кулемети і ракетні пускові установки Javelin.

2:00

Росіяни і сирійці почали відступати, американські військові і сирійська опозиція припинили вогонь.

Американці із застави спостерігали за тим, як росіяни і сирійці повернулися за тілами загиблих.

Нагадаємо, 7 лютого в Сирії проурядові збройні формування атакували штаб "Сирійських демократичних сил" (SDF), в якому перебували американські радники. У відповідь очолювана США коаліція завдала удару, під час якого загинули більш ніж сотня людей. Як з'ясувалося, під удар потрапили російські найманці, які опинилися в районі селища Хішам, де вони намагалися захопити нафтове родовище.

Міноборони РФ спростовує інформацію про загиблих від авіаудару росіян. У відомстві стверджують, що російських військовослужбовців у районі інциденту не було, а "місцеві ополченці" діяли без узгодження з російським командуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram