ГоловнаСвіт

У Вірменії затримали, а потім відпустили брата екс-президента Саргсяна

Його звинуватили в незаконному зберіганні зброї.

У Вірменії затримали, а потім відпустили брата екс-президента Саргсяна
Серж Саргсян
Фото: EPA/UPG

Вірменська поліція затримала і пізніше відпустила Олександра Саргсяна, молодшого брата колишнього президента і прем'єр-міністра Вірменії Сержа Саргсяна.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Саргсяна звинуватили в незаконному зберіганні зброї, вилучили в нього зброю, а пізніше ввечері відпустили.

Одночасно із цим Слідчий комітет Вірменії підтвердив, що правоохоронці провели обшук у компаніях "Сек'юріті Дрім" і "Еліпс". Ці компанії, за інформацією місцевих ЗМІ, належать Саргсяну і підозрюються у незаконних фінансових операціях.

Олександра Саргсяна у Вірменії називають "Сашик". Нагадаємо, вони є вихідцями з конфліктного Нагірного Карабаху. У 2003 році він став депутатом вірменського парламенту, де пропрацював два терміни. Однак населенню більш відомий як підприємець, сфера інтересів якого була дуже широкою - від фруктового бізнесу до пального і нічних клубів.

Затримання брата колишнього голови Вірменії відбулося на тлі інших гучних арештів, пов'язаних передусім зі звинуваченнями в корупції і розкраданнях. Наприклад, за тиждень до затримання Саргсяна-молодшого заарештували колишнього заступника міністра оборони, депутата парламенту, генерал-лейтенанта Манвела Григоряна. Слідчі поширили кадри резиденції Григоряна, де зберігали великі суми готівки, вогнепальну зброю, парк автомобілів класу "люкс" і мішки з гуманітарною допомогою, призначеною для карабахських військових. Григоряна позбавили депутатського імунітету і звинуватили в незаконному зберіганні зброї і розкраданнях в особливо великому розмірі.

Крім Григоряна і Саргсяна, вірменських силовиків також зацікавив перший заступник начальника держслужби охорони Вачаган Казарян - його заарештували того ж дня, що й Саргсяна, звинувативши в приховуванні доходів. Казаряна називають однією з найближчих довірених осіб екс-президента Вірменії. Вірменські експерти не виключають, що активізація боротьби з корупцією може бути способом заробляння політичних балів нового вірменського прем'єра Нікола Пашиняна, який не раз говорив, що вважає себе "тимчасовим прем'єром" і збирається проводити позачергові парламентські вибори, щоб остаточно змінити владу в країні.

Нагадаємо, навесні 2018 року у Вірменії почалися масові акції протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який раніше керував країною на посаді президента. 2 квітня Саргсян подав у відставку, а 8 травня прем'єром став лідер опозиційного руху Нікол Пашинян. Опозиція назвала зміну влади в країні вірменською "оксамитовою революцією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram