ГоловнаСвіт

Цукерберг прокоментував скандал із Cambridge Analytica

2013 року дослідник Кембриджського університету Александр Коган отримав доступ до даних десятків мільйонів людей.

Цукерберг прокоментував скандал із Cambridge Analytica
Фото: EPA/UPG

Керівник компанії Facebook Inc. Марк Цукерберг уперше прокоментував у Facebook скандал із витоком даних 50 млн користувачів соцмережі і використання їх Cambridge Analytica під час президентської кампанії Трампа.

"Якщо ми знайдемо розробників, які зловживали особистою інформацією, ми заборонимо їх застосування і повідомимо кожного, на кого вони вплинули. Це стосується і тих людей, чиїми даними зловживав Коган", - написав Цукерберг.

Він виклав хронологію подій, вказавши, що 2007 року "ми запустили платформу Facebook з розумінням того, що більше додатків мають бути соціальними. Ваш календар повинен показувати дні народження ваших друзів, ваші карти повинні показувати, де живуть ваші друзі, і ваша адресна книга повинна показувати фотографії. Для цього ми дозволили користувачам реєструватися в додатках і ділитися інформацією про своїх друзів і деякою інформацією про них".

Цукерберг зазначив, що у 2013 році дослідник Кембриджського університету Александр Коган створив додаток для тестів особистості. Його завантажили близько 300 тис. людей. Через специфіку роботи Facebook у той час Коган отримав доступ до даних десятків мільйонів людей. Facebook обмежив доступ додатків Когана до інформації.

"Але 2015 року ми дізналися від журналістів The Guardian, що Коган поділився даними з Cambridge Analytica. Це проти наших правил, тому ми негайно заборонили додаток Когана в нашій платформі і вимагали, щоб Коган і Cambridge Analytica офіційно підтвердили, що вони видалили всі отримані неналежно дані. Вони надали сертифікати про видалення", - написав Цукерберг.

Раніше повідомляли, що група інвесторів подала позов до суду на компанію Facebook у зв'язку зі скандалом навколо британської компанії Cambridge Analytica. Колективний позов подано від імені інвестора на ім'я Фан Юан, а також усіх осіб, які могли зазнати фінансових втрат через те, що раніше вклали кошти в акції Facebook.

Нагадаємо, Facebook заблокувала компанію, яка збирала особисті дані користувачів. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Александр Коган створив на платформі соцмережі додаток під назвою "This is your digital life", що мав складати психологічний портрет користувача.

Додаток запитував про дозвіл на доступ до особистої інформації, включаючи місце проживання, список друзів, інформацію про "лайки". Пізніше Коган передав інформацію про користувачів третім особам, у тому числі і Cambridge Analytica.

У зв'язку зі скандалом гендиректора британської компанії Cambridge Analytica відсторонили від роботи через звинувачення у використанні особистих даних 50 млн користувачів Facebook.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram