ГоловнаСвіт

Туреччина домовилася з Росією про операцію в Сирії, - Ердоган

Деталі спецоперації "Оливкова гілка" були узгоджені з Москвою 18 січня.

Туреччина домовилася з Росією про операцію в Сирії, - Ердоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що операція турецької армії в Сирії погоджена з Москвою, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Раніше турецькі ЗМІ повідомили, що збройні сили країни захопили кілька сіл і населених пунктів на північному заході Сирії під час триденного наступу на курдських повстанців.

Згідно з цим повідомленням, у понеділок турецькі війська разом із союзними сирійськими повстанцями взяли під свій контроль кілька населених пунктів у районі Афріна.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок заявив, що не має наміру згортати військову операцію, яка почалася у вихідні і отримала назву "Оливкова гілка".

"Ми налаштовані рішуче. Ми розберемося з Афріном. Ми не відступимо. Ми обговорили це з нашими російськими друзями: у нас є домовленість", - заявив Ердоган в Анкарі у понеділок, виступаючи в прямому телеефірі.

За словами Ердогана, Туреччина вела переговори про операцію і з Вашингтоном, проте Анкарі "не вдалося переконати США в деяких питаннях". Яких саме, турецький президент не уточнив.

"Туреччина не має наміру нічого окупувати. У нас одна мета - завоювати серця", - заявив Ердоган, додавши, що військова операція буде завершена тільки тоді, "коли буде досягнута поставлена мета".

За даними "Коммерсанта", деталі спецоперації "Оливкова гілка" були узгоджені з Москвою 18 січня, коли начальник турецького генштабу Хулусі Акар і директор національної розвідки країни Хакан Фідан зустрілися з російським міністром оборони Сергієм Шойгу і главою генштабу Валерієм Герасимовим.

Офіційна Анкара вважає курдські сили терористами через сепаратистські настрої "Робочої партії Курдинстану", яка бореться за курдську державу або автономний регіон терористичними методами.

Нагадаємо, раніше Ердоган назвав Асада "терористом", який перешкоджає миру в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram