ГоловнаСвіт

ФРН і Франція закликали розробити новий Єлисейський договір

Голова бундестагу оцінив німецько-французьку дружбу як "подарунок історії".

ФРН і Франція закликали розробити новий Єлисейський договір
Фото: EPA/UPG

Німецькі та французькі парламентарії закликали до укладення нового Єлисейського договору. Відповідну спільну резолюцію ухвалив у понеділок, 22 січня, німецький бундестаг у присутності депутатів національних зборів Франції, передає Німецька хвиля.

На урочистому засіданні національних зборів у Парижі, присвяченому 55-річчю підписання договору, який визначив партнерські відносини двох країн, глава бундестагу Вольфганг Шойбле оцінив німецько-французьку дружбу як "подарунок історії". У своїй промові, виголошеній французькою мовою, він вказав на бажання написати нові розділи "історії успіху німецько-французької співпраці" у світі, який ускладнюється.

Раніше, виступаючи в бундестазі ФРН німецькою мовою, голова національних зборів Франції Франсуа де Рюжи назвав співпрацю двох країн "фундаментом" Європи. Але це, за його словами, зовсім не означає прагнення поставити інші країни ЄС "під нагляд німецько-французького директорату".

У спільній резолюції парламентів Німеччини і Франції урядам обох країн пропонується протягом року розробити новий Єлисейський договір. Зокрема, метою є створення загального економічного простору, поглиблення співпраці у прикордонних районах і тісніша кооперація в питаннях освіти і професійної підготовки. Раніше, 21 січня, з аналогічною ініціативою виступили федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон.

Єлисейський договір був підписаний 22 січня 1963 року в Парижі канцлером Конрадом Аденауером і президентом Шарлем де Голлем. Він як і раніше слугує основою відносин між колишніми "заклятими ворогами" Німеччиною і Францією.

Договір зобов'язав владу Німеччини і Франції проводити консультації з важливих питань зовнішньої політики, безпеки, а також в галузі культури і молодіжної політики. Крім того, згідно з документом, у цих сферах повинні були проходити різні двосторонні заходи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram