ГоловнаСвіт

Туреччина припинила тренувати бійців курдського ополчення пешмерга, які воюють з ІДІЛ

Туреччина займалася військовою підготовкою бійців пешмерга з 2014 року.

Туреччина припинила тренувати бійців курдського ополчення пешмерга, які воюють з ІДІЛ
Бекир Боздаг
Фото: EPA/UPG

Туреччина припинила тренувати бійців курдського ополчення пешмерга, які ведуть кампанію проти терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), через референдум про незалежність Іракського Курдистану.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Відзначають, що Туреччина займалася військовою підготовкою бійців пешмерга з 2014 року.

Туреччина вважає результати голосування, на якому курди проголосували за незалежність, усупереч уряду в Багдаді, загрозою своій безпеці. Крім того, Анкара побоюється, що референдум сприятиме зростанню сепаратистських настроїв серед турецьких курдів.

Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг заявив, що будь-які військові та економічні заходи щодо Іракського Курдистану будуть узгоджуватися з урядом Іраку. За його словами, найближчим часом у зв'язку з цим відбудеться зустріч іракського та турецького прем'єрів.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що референдум за незалежність іракських курдів обернеться для них розчаруванням. За його словами, іракські курди будуть страждати від голоду, якщо Туреччина припинить транзит нафти з Іракського Курдистану.

25 вересня на сепаратистському референдумі про державну незалежність Іракського Курдистану майже 76% учасників проголосували за проголошення власної держави. Після цього Туреччина почала стягувати війська на південно-східному кордоні і пригрозила припиненням транзиту нафти.

Іракський парламент також вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram