ГоловнаСвіт

Через загрозу виверження вулкана евакуювали всіх жителів острова Амба

Чиновники попередили про ризик випадання каменів, вулканічного газу, кислотного дощу і попелу.

Через загрозу виверження вулкана евакуювали всіх жителів острова Амба
Вулкан в Вануату
Фото: airtaxivanuatu.com

Виверження вулкана в Вануату викликало безпрецедентну евакуацію цілого острова.

Про це повідомляє ВВС

Відзначають, що всі 11 тис. жителів острова Амба, який входить до складу держави Вануату, змушені покинути домівки. Людей переправлять на інші острови тихоокеанської держави. Вулкан Манаро-Вуі на острові Амба, який кілька днів гуркотів, у вихідні почав викидати попіл у "помірному виверженні".

Спочатку влада планувала евакуювати 6 тисяч жителів до притулків на іншу частину острова, проте згодом розпорядилася про повномасштабну евакуацію.

Усіх остров'ян повинні вивезти з Амби до п'ятниці. Чиновники місцевої служби з надзвичайних ситуацій називають повну евакуацію острова першою такою операцією в історії країни.

Влада Вануату підняла рівень загрози до другого 23 вересня, що означало збільшення активності вулкана Манаро-Вуі до стану помірного виверження. Чиновники попередили про ризик випадання каменів, вулканічного газу, кислотного дощу і попелу.

"Ми вже перевезли людей з висот у безпечні місця на заході та на сході острова", - зазначив директор національного агентства запобігання стихійним лихам Шандрак Велегтабіт.

За його словами, є ймовірність, що вулкан почне повне виверження і тим самим спричинить  високий рівень небезпеки, "тому ми повинні забрати людей з острова".

Більшість жителів Амби перевезуть на сусідній острів Пентекост.

Востаннє Манаро-Вуі вивергався в 2005 році - тоді 5000 осіб були змушені покинути домівки. Манаро-Вуі, як і вулкан Агунг на Балі, має ознаки неминучого виверження і розташований на Тихоокеанському вогняному колі. У цьому поясі високої геологічної активності розташовані сотні активних вулканів Землі і регулярно відбуваються землетруси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram