ГоловнаСвіт

Меркель порівняла анексію Криму з розділом Німеччини

Вона розкритикувала позицію лідера ВДП Крістіана Лінднера.

Меркель порівняла анексію Криму з розділом Німеччини
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель  заявила, що не згодна з висловлюванням голови Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Крістіана Лінднера, який запропонував заплющити очі на окупацію Криму.

Про це пише "Німецька хвиля".

В інтерв'ю тижневику Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, оприлюдненому в неділю, 10 вересня, вона навела як приклад ситуацію з розділеною Німеччиною, яка підтверджує, що не слід миритися з історичною несправедливістю.

"Якщо я, наприклад, чую, що російську анексію Криму треба просто визнати, то думаю: що сталося б, якби з нами в НДР обійшлися за принципом: Німеччина, безумовно, залишиться розділеною, цього вже не зміниш", - наголосила Меркель. Вона назвала мужністю те, що люди тоді були готові протягом усього свого життя дотримуватися своїх принципів. Подібна мужність - велика чеснота, вважає канцлер ФРН.

Раніше Крістіан Лінднер в інтерв'ю газеті Westdeutsche Allgemeine Zeitung висловив думку, що "наразі Крим слід розглядати як тимчасове рішення на невизначений термін". На його думку, конфлікт навколо анексованого Росією півострова слід "відмежувати" від інших тем, щоб досягти прогресу на інших напрямках. Одночасно він вказав на необхідність коригування курсу Берліна стосовно РФ. "Безпека і добробут у Європі залежать, зокрема, й від відносин з Москвою", - вважає він.

Далі лідер ВДП висловив думку: "Анексію Радянським Союзом прибалтійських держав ми ж теж ніколи не визнавали", що, однак, не завадило таким державним діячам, як канцлер ФРН Віллі Брандт і міністр закордонних справ Вальтер Шеєле проводити в 1970-х роках "східну політику", яку потім "аж до об'єднання Німеччини" продовжили Гельмут Коль і Ганс-Дітріх Геншер.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram