ГоловнаСвіт

Посли Естонії, Латвії та Литви попросили не називати їх країни колишніми радянськими республіками

Представники країн Балтії нагадали, що "їх країни в 1940 році не вступали до складу Радянського Союзу добровільно".

Посли Естонії, Латвії та Литви попросили не називати їх країни колишніми радянськими республіками
Фото: news.tts.lt

Голови дипмісій Естонії, Латвії та Литви в Парижі направили французькій газеті Le Monde лист з проханням надалі не називати їх країни в матеріалах видання "колишніми радянськими республіками".

"Ми були б вкрай вдячні, якби в ваших статтях більше не використовувався термін "колишні радянські республіки", оскільки таким чином наведені вище історичні та визнані на міжнародному рівні факти були б відображені належним чином", - йдеться в листі послів голові редакції Le Monde Люку Броннеру.

Представники трьох країн в своєму листі заявили про те, що "їх країни в 1940 році не вступали до складу Радянського Союзу добровільно, але були включені в нього в результаті військової анексії". З цієї причини, відзначає агентство BNS з посиланням на заяву послів, "велика частина країн світу, в тому числі Франція, ніколи не визнавали анексію Балтійських країн". Дипломати також наголосили, що після розпаду СРСР в цьому регіоні не виникли нові держави, але Балтійські країни відновили свою незалежність.

Приводом для листа стала опублікована в статті карта, присвячена Фінляндії, де Естонія, Латвія і Литва були вказані як "колишні радянські республіки".

Нагадаємо, що в серпні польський міністр розлютив Росію словами про відповідальність СРСР за Другу світову війну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram