ГоловнаСвіт

Вчені знайшли в Антарктиді пиріг віком 106 років

Кекс виглядає і пахне їстівним, але їсти його не стали.

Новозеландські вчені виявили ідеально збережений 106-річний фруктовий пиріг в антарктичній хатині, повідомив у четвер Фонд антарктичної спадщини Нової Зеландії (Antarctic Heritage Trust).

Він був у занедбаному будиночку на мисі Адер, розташованому на північному сході регіону Земля Вікторії в Східній Антарктиді.

Фото: nzaht.org

Кекс виробництва британської кондитерської фірми Huntley & Palmers лежав на полиці в металевій олов'яній коробці і був загорнутий у папір.

За словами керівника групи дослідників Ліззі Мік, кекс був "ідеальною високоенергетичною їжею для антарктичних умов і надалі залишається улюбленим смаколиком сучасних льодових експедицій".

"Олово було в поганому стані, але сам пиріг виглядав і пахнув майже їстівним. Знайти пиріг в такому хорошому стані в жменьці іржавих консервів було досить несподівано", - йдеться в повідомленні Фонду.

Фото: nzaht.org

Столітній делікатес було вирішено залишити там же, де його знайшли, - на полиці в хатині.

На думку вчених, знайдений кондитерський виріб входив до раціону так званої Північної партії експедиції "Терра Нова" (1910 – 1913 рр.) британського полярника Роберта Скотта. У завдання Північної партії входили виключно наукові дослідження, метою Південної було підкорення Південного полюса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram