ГоловнаСвіт

У Росії засудили до 3,5 року колонії журналіста, який досліджував доходи чиновників

Журналіст перебуває під вартою з липня 2015 року.

У Росії засудили до 3,5 року колонії журналіста, який досліджував доходи чиновників
Александр Соколов
Фото: РОТ Фронт

Тверський районний суд Москви засудив до трьох з половиною років колонії загального режиму журналіста РБК Олександра Соколова, якого звинувачують в організації діяльності екстремістської організації.

Про це повідомляє телеканал "Дождь". Також суд засудив Соколова до обмеження волі строком на 1 рік. Термін покарання відраховують із моменту затримання - 28 липня 2015 року.

Крім Соколова, у справі проходять ще три фігуранти: колишній редактор газети "Дуель" Юрій Мухін, а також їхні однодумці Валерій Парфенов і Кирило Барабаш. Суд також визнав їх винними. Мухіна засудили до трьох з половиною років позбавлення волі з обмеженням волі на рік. Парфьонова і Барабаша - до чотирьох років позбавлення волі з обмеженням волі на рік. Крім того, Барабаша позбавили військового звання.

За версією слідства, фігуранти справи продовжили брати участь в організації "Армія волі народу", яку 2010 року Мосміськсуд заборонив як екстремістську.

Їх звинувачують за статтею 282.2 КК РФ - продовження діяльності забороненої екстремістської організації. Звинувачення вважає, що фігуранти справи перейменували заборонену організацію "Армія волі народу" в ініціативну групу з проведення референдуму "За відповідальну владу", що оцінив би діяльність президента РФ Володимира Путіна й інших людей з керівництва країни.

Соколов перебуває під вартою з липня 2015 року. Прокуратура попросила для нього чотири роки колонії загального режиму. Максимальний термін за частиною 2 статті 282 КК РФ становить шість років позбавлення волі.

У липні звернення на підтримку Соколова підписали 282 журналісти російських ЗМІ. Він сам свою провину заперечує і пов'язує кримінальне переслідування зі своєю діяльністю - працюючи в РБК, він розслідував розкрадання на космодромі "Східний", а також в держкорпорації "Ростех", "Роснано", "Росатом" і "Олімпбуд" і досліджував доходи чиновників.

Нагадаємо, наприкінці липня в Москві суд оштрафував активіста за веганський плакат на першотравневій ході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram