ГоловнаСвіт

Росія відмовилася вручати Горбачову повістку до литовського суду

Мін'юст РФ вирішив не допомагати Литві. 

Росія відмовилася вручати Горбачову повістку до литовського суду
Фото: EPA/UPG

Росія відмовилася вручати повістку  колишньому президенту СРСР Михайлу Горбачову, якого Вільнюський окружний суд запрошує виступити як свідка у справі про події 13 січня 1991 року в Литві.

Як повідомляє "Делфі", Москва мотивувала відмову положенням договору про правову допомогу між Росією і Литвою, в якому говориться, що правова допомога не надається в разі, якщо це може зашкодити суверенітету, безпеці країни, або суперечити основним законодавчим принципам держави.

Прохання про правову допомогу Мін'юсту Росії було спрямоване в листопаді 2016 року, коли Вільнюський окружний суд вирішив опитати Горбачова як спецсвідка. Цей статус спеціального свідка надається особі, коли її опитують з приводу її дій, але підстав для висунення звинувачень недостатньо.

Суддя Айнор-Корнелія Мацявічене, яка розглядає справу про події 13 січня 1991 року, пізніше повідомила, що Горбачову вдалося вручити повістку звичайною поштою. Він заявив, що не має наміру брати участі в процесі.

П'ять років тому, коли литовські прокурори проводили досудове розслідування, Росія також відповіла відмовою на прохання опитати Горбачова.

На початку 1990-х прокуратура Литви порушила справу щодо подій 13 січня 1991 року. Тоді радянські війська штурмували телецентр у Вільнюсі, в ході операції 15 людей загинули і близько 600 дістали поранення. 1999 року в справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шість осіб отримали тюремні терміни.

Ця справа - одна з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених справ в історії судів незалежної Литви. Зараз на лаві підсудних - двоє людей, ще понад 60 обвинувачених притягнуто до суду заочно. Вони звинувачуються у військових злочинах і в злочинах проти людяності. Постраждалих у цій справі - майже 500, свідків - близько тисячі. Справа складається з 709 томів, сам лише обвинувальний акт - з 13-ти томів.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram