ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Влада Франції заявила про можливе повернення в країну 250 бойовиків ІДІЛ

За даними французької влади, на боці ІДІЛ можуть боротися близько 700 громадян країни.

Влада Франції заявила про можливе повернення в країну 250 бойовиків ІДІЛ
Французская полиция
Фото: EPA/UPG

Голова Управління з координації антитерористичної діяльності (UCLAT) Франції Лоїк Гарньє заявив про високу ймовірність проникнення в країну 250 бойовиків - громадян Франції, які воювали в лавах терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). 

Про це повідомляє BFMTV.

"Вони прекрасно навчені веденню вогневого бою, можуть стріляти не цілячись (...) Вони вміють поводитися з вибухівкою і виготовляти пояси смертників (...) Вони можуть мінувати автомобілі. Нарешті, вони сліпо підкоряються своїм "емірам", які можуть наказати влаштувати різанину або тиснути людей вантажівкою, як у Ніцці", - заявив чиновник. За його словами, фанатики можуть піти на все заради вбивства "невірних".

21 листопада 2016 року влада Франції повідомила про запобігання серії терактів. Тоді в Марселі та Страсбурзі було затримано сімох осіб, підозрюваних у підготовці терактів. Серед їхніх цілей був паризький Діснейленд, управління поліції французької столиці, штаб-квартира Генеральної дирекції внутрішньої безпеки (контррозвідка) Франції, станції метро, ресторани, а також культові споруди. Атаку планували на 1 грудня. Прокурор Парижа Франсуа Молен заявив, що, за даними слідства, бойовики отримували вказівки від ватажків ІДІЛ.

За даними французької влади, на боці ІДІЛ можуть боротися близько 700 громадян країни. Всього ж, за даними спецслужб, у лавах терористичних угруповань у Сирії і Іраку перебуває близько 3000 громадян країн Європи.

Нагадаємо, у Франції досі діє надзвичайний стан, введений більш ніж рік тому за наказом президента Франції Франсуа Олланда після серії терактів у Парижі, в результаті яких загинули 130 осіб. Відтоді у Франції стався ще один великий теракт - 14 липня 2016 року. Жертвами атаки стали 84 особи. Відповідальність за напади взяло на себе угруповання ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram