ГоловнаСвіт

У Росії підтвердили статус "іноземного агента" правозахисної організації "Меморіал"

"Іноземними агентами" визнані також кілька інших правозахисних організацій.

У Росії підтвердили статус "іноземного агента" правозахисної організації "Меморіал"
Фото: crimea-news.today

У Росії суд у Москві визнав законним внесення Міжнародного правозахисного товариства "Меморіал" у реєстр некомерційних організацій - "іноземних агентів", відхиливши позов захисту.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Меморіал" у позові посилався на позицію Конституційного суду Росії, згідно з якою в реєстр "іноземних агентів" може потрапити тільки російська неурядова організація, а це означає, що внесення у реєстр міжнародних або іноземних організацій або їхніх представництв і філій неможливе.

7 грудня інший суд у Москві оштрафував Міжнародне правозахисне товариство "Меморіал" на 300 тис. рублів (понад 125 тис. гривень) за відмову добровільно зареєструватися як "іноземний агент".

Міністерство юстиції Росії примусово внесло "Міжнародний Меморіал" у реєстр "іноземних агентів" 4 жовтня. У Мін'юсті визнали політичною діяльністю заяви "Меморіалу" з критикою закону про "іноземних агентів", а також заяви про відповідальність влади Росії за вбивство опозиційного політика Бориса Нємцова і заяви щодо подій на сході України від 2014 року.

Так само раніше в Росії визнані "іноземними агентами" кілька інших правозахисних організацій з мережі "Меморіалу", зокрема, Російське правозахисне товариство "Меморіал" і низка регіональних "Меморіалів".

Поправки до російського закону "Про некомерційні організації", згідно з якими в юридичному обігу з'явилося поняття "іноземний агент", діють з 2012 року. Вони дозволяють присвоїти статус "іноземного агента" організаціям, які займаються в Росії "політичною діяльністю" і отримують фінансування з-за кордону.

Закон передбачає, що після включення в реєстр організації повинні реєструватися як "іноземні агенти" і надалі в офіційних відомостях про себе вказувати цей статус.

Як повідомлялося в липні, в Росії газета "Псковская губерния", яка публікувала розслідування про загибель псковських десантників, визнана "іноземним агентом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram