ГоловнаСвіт

Польщі запропонували цілі для удару по Росії в разі нападу РФ

Експерти порадили блоку НАТО зміцнювати свою обороноздатність.

Польщі запропонували цілі для удару по Росії в разі нападу РФ
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Режим президента РФ Володимира Путіна не приховує своєї ворожості до Заходу і його двох головних інститутів - НАТО і Євросоюзу, тому Альянсу слід зміцнювати свою обороноздатність, а Польща повинна отримати можливість завдати контрударів у разі спроби російського вторгнення.

Про це йдеться у військовому дослідженні, підготовленому екс-заступником головнокомандувача силами НАТО в Європі британським генералом Ричардом Ширреффом і колишнім радником голови МЗС Польщі Мацеєм Олексом-Щитовським.

Як наголошено в дослідженні, "Москва цілеспрямовано оголосила Захід своїм головним ворогом, що чітко зазначено в переглянутій Стратегії національної безпеки Російської Федерації, підписаній наприкінці минулого року президентом Володимиром Путіним", - підкреслено в документі.

На думку Ширреффа і Щітовського, "стратегічною метою Росії є відновлення її статусу як великої сили, що дозволяє їй домінувати в тому, що вона вважає своєю сферою привілейованих інтересів". При цьому експерти підкреслюють, що "важливу роль у досягненні цих амбіцій грає військова міць Росії та її готовність застосовувати силу", що також дозволяє "відволікти росіян від економічної кризи в країні і зростання репресивності режиму". У документі також наголошено, що Росія продовжує посилювати свою армію і виділила бюджет на загальну суму близько 19,3 трлн рублів на переозброєння своїх збройних сил до 2020 року.

"Таким чином Росія стала найсерйознішою геополітичною і військовою загрозою НАТО", - підкреслюють експерти.

Автори дослідження також зазначають, що у зв'язку з тим, що прийняття рішень про військові дії НАТО здійснюється повільніше, ніж у Росії, Альянс повинен компенсувати це великою військовою присутністю на своєму східному кордоні, продуманим планом розгортання військ, який не вимагатиме попереднього затвердження Північноатлантичною радою, а також делегуванням розширених повноважень військовим командирам.

На їхню думку, Росія може спробувати атакувати Польщу і країни Балтії, тому силам НАТО потрібно максимально оперативно підготуватися до того, щоб мати можливість адекватно відповісти на агресію Росії. Для цього, зазначають вони, Альянс повинен невпинно посилювати обороноздатність як засіб стримування, а війська Альянсу в цих країнах повинні бути достатньо сильними, щоб "затримати вторгнення сили і завдати неприйнятної шкоди".

При цьому експерти вважають, що необхідно також підтримувати діалог з Росією, щоб показати рішучість і готовність НАТО захищати всіх членів блоку.

Експерти переконані, що Польщі необхідно заявити про право на потужний контрудар у глибині російської території в разі спроби російського вторгнення. У список можливих цілей для контрудару входять Калінінградська область, де розміщено значний обсяг російських озброєнь, московське метро, енергомережі Санкт-Петербурга і держЗМІ, як, наприклад, Russia Today.

Окрім того, що в доповіді рекомендується розмістити в регіоні більше балістичних ракет, автори закликають Польщу знайти можливості для того, щоб зупинити виїзд із країни в пошуках роботи "чоловіків боєздатного віку" і переконати їх вступити на службу в армію.

Також у доповіді сказано, що Польща повинна спрямувати свої зусилля на включення в схему тактичного ядерного потенціалу в рамках НАТО, щоб її винищувачі F-16 могли бути носіями тактичних ядерних боєприпасів.

Як повідомляли раніше, міністр оборони Польщі назвав Росію найбільшою загрозою світовій безпеці.

Нагадаємо, що 25 липня Ширрефф заявив, що Путін готовий почати Третю світову війну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram