ГоловнаСвіт

Росія не знайшла інвесторів для будівництва електростанції для Криму

Заявки на конкурс не подав жоден претендент.

Росія не знайшла інвесторів для будівництва електростанції для Криму
Фото: www.dtek.com

Оголошений Росією конкурс на будівництво електростанції в Краснодарському краї, яка потрібна для підтримки окупованого Криму, закінчився безрезультатно.

Про це повідомляє "БізнесЦензор" із посиланням на Reuters.

Заявки на конкурс не подав жоден претендент, після чого влада визнала його таким, що не відбувся, не назвавши причин відсутності інвесторів.

На конкурсі планували визначити інвестора для будівництва до 2018 року електростанції на Таманському півострові потужністю 450 мегават, яка потрібна для покриття дефіциту південно-західного енергорайону Краснодарського краю і передачі електроенергії в Крим.

За словами представників російської влади, проектом цікавилися три іноземні інвестори - підконтрольна німецькому концерну E.ON Russia (зараз "Юніпро"), Enel Russia і російський "Фортум", що належить фінському концерну Fortum, - а також держенергохолдинг "ИнтерРАО", генеруюча компанія Татарстану , що входить у держкорпорацію "Ростех" інжинірингова "Технопромекспорт" і неназваний чиновниками китайський інвестор.

Однак, за словами джерел, інвесторів налякали вкрай стислі терміни для реалізації проекту "з нуля".

"Усі бояться. Тому що терміни дуже стислі. Точно медаль за це ти не отримаєш, а по шиї можеш. Проект у всіх на слуху - а-ля космодром "Східний", - розповів менеджер однієї з енергокомпаній, нагадавши про кримінальні справи, порушені щодо будівельників першого цивільного космодрому через розтрату і шахрайство.

Крім того, чотири джерела в енергокомпаніях повідомили, що інвесторів не влаштовувала встановлена умовами конкурсу прибутковість проекту.

Співрозмовники також відзначили наявність політичних ризиків через санкції США і Євросоюзу.

Нагадаємо, спочатку Росія заявляла, що має намір побудувати АЕС в анексованому Криму, але пізніше відмовилася від цієї ідеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram