ГоловнаСвіт

У Туреччині на три місяці вводять надзвичайний стан (оновлено)

Ердоган зможе ухвалювати закони в обхід парламенту

У Туреччині на три місяці вводять режим НС у зв'язку із загрозою, яка зберігається з боку Ґюлена.

Про це повідомляє Reuters.

BBC зазначає, що надзвичайний стан дозволить Ердогану ухвалювати закони в обхід парламенту. При цьому Конституційний суд не зможе їх оскаржити. У цих умовах може бути введена цензура, також Ердоган зможе обмежити свободу зібрань і збільшить свої повноваження для затримань невгодних.

Посольство України в Туреччині у зв'язку з режимом надзвичайного стану рекомендує громадянам України, які найближчим часом планують поїздки в Туреччину або вже перебувають на її території, завжди мати при собі документи, що засвідчують особу.

Громадянам України також рекомендується проявляти підвищену пильність і обережність, не відвідувати місця проведення мітингів і демонстрацій, без зайвої потреби уникати тривалого перебування в транспортних терміналах (аеропорти, морські порти, залізничні та автобусні вокзали), адміністративних будівлях, беззаперечно виконувати законні вимоги правоохоронних органів і місцевої влади, стежити за новинами про розвиток ситуації в країні і місці перебування.

За інформацією NTV, про це заявив президент Реджеп Таїп Ердоган за підсумками засідання ради міністрів, яке тривало 4 години 40 хвилин.

Нагадаємо, в ніч проти 16 липня влада Туреччини повідомила про спробу військового перевороту. Група військових заявила, що бере управління країною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Відбулися сутички заколотників і прихильників Ердогана, під час яких загинули близько 200 осіб.

Як повідомляли, міністерство юстиції Туреччини відправило США документи, необхідні для екстрадиції опозиційного ісламського проповідника Фетхулли Ґюлена, якого в Анкарі вважають натхненником спроби держперевороту. Сам Ґюлен, якого вважають головним політичним опонентом Ердогана, неодноразово заявляв, що не причетний до путчу, і засуджував спробу перевороту. Від також зазначив, що готовий до екстрадиції на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram