ГоловнаСвіт

Росія попередила Ердогана про підготовку військового перевороту, - іранські ЗМІ

Армія РФ перехопила переговори турецьких військових за кілька годин до початку путчу.

Росія попередила Ердогана про підготовку військового перевороту, - іранські ЗМІ
Фото: DailySabah / Twitter

Росія попередила президента Туреччини Реджепа Ердогана про підготовку військового перевороту за кілька годин до його початку.

Про це кільком арабським ЗМІ розповіли дипломатичні джерела в Анкарі, повідомляє 5 канал із посиланням на іранське агентство Fars.

За даними джерел агентства, національна розвідка Туреччини отримала попередження від Міноборони РФ про підготовку військового перевороту. Російська армія перехопила переговори військових і розкодувала радіоповідомлення, в яких йшлося про готовність турецької армії почати переворот проти влади країни в Анкарі, зазначають джерела агентства.

Повідомляють, що під час переговорів було віддано наказ кільком військовим вертольотам попрямувати в готель Ердогана в Мармарисі з метою його арешту чи ліквідації. Водночас джерела не вказали, як Росія змогла перехопити сигнал, але зазначили, що, за їхніми даними, на авіабазі "Хмеймім" у Сирії, де розміщено повітряні сили російських інтервентів, є системи, здатні перехопити такі сигнали.

Як стверджують у Fars, можновладні чиновники в Анкарі (у тому числі і в армії) підтвердили, що національна розвідка поінформувала їх про підготовку військового перевороту приблизно за 5 годин до його початку.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере управління Туреччиною у свої рукии, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Відбулися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Уранці 16 липня більшість заколотників здалися владі, після чого почалися масові арешти військових, за наступні дні були відсторонені від роботи тисячі суддів і поліцейських. Єврокомісар із розширення та політики сусідства Йоханнес Хан 18 липня заявив, що таке завзяття може свідчити про те, що списки для арештів могли підготувати заздалегідь.

Також влада Туреччини заявила, що в країні можуть повернути страту для належного покарання заколотників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram