ГоловнаСвіт

У Росії активіста, який зневірився в "рускому мірі", на півроку продовжили термін перебування в "психушці"

"Меморіал" назвав уральського "сепаратиста" політв'язнем.

У Росії активіста, який зневірився в "рускому мірі", на півроку продовжили термін перебування в "психушці"
Алексей Морошкин
Фото: facebook

Челябінський суд Росії продовжив іще на шість місяців термін примусового перебування в психіатричній лікарні місцевого жителя Олексія Морошкіна, передає Радіо Свобода.

У листопаді минулого року засновника групи в мережі "ВКонтакте" визнали винуватим у закликах до порушення територіальної цілісності Росії і помістили в медичний заклад закритого типу. Сім'я і захист стверджують, що Олексій Морошкін абсолютно здоровий.

Олексій Морошкін, більше відомий в інтернеті під іменем Андрій Брейва, привернув увагу російських правоохоронних органів після того, як на початку травня 2014 року утворив у соціальній мережі "ВКонтакте" групу "За Україну, яка бореться! За вільний Урал". Це сталося після повернення Морошкіна з території України, куди він ще на початку березня поїхав "відстоювати" Крим (ще до анексії Росією) від українських націоналістів, які нібито "загрожували жителям півострова".

Морошкін не приховував, що після Криму поїхав до Харкова штурмувати обласну адміністрацію, потім брав участь на боці проросійських сепаратистів у боях в Донецьку і навіть вступив у батальйон "Схід" ("Восток"), що входить до складу угруповання бойовиків "ДНР". Розчарувавшись у "російській весні", він почав виступати на підтримку України і пропагувати ідею "Уральської демократичної революції" для створення "Уральської народної республіки".

У серпні 2015 року прокуратура порушила проти Морошкіна кримінальну справу за "публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації". За словами матері "сепаратиста" Тетяни Морошкіної, в його міркуваннях не було жодних закликів до насильства. Він вважав, що свобода слова, тому й розмірковував на цю тему".

Деякий час Олексій провів у СІЗО, а потім призначена судом експертиза дійшла висновку, що в нього параноїдальна шизофренія з "маячнею реформаторства релігійного спрямування". Приводом до цього висновку став його віртуальний сатиричний проект "Церква челябінського метеорита", про який преса писала 2014 року.

11 липня правозахисний центр «Меморіал» визнав Олексія Морошкіна політв'язням. На думку правозахисників, він постраждав за опозиційну діяльність і наявність власної політичної позиції.

Нагадаємо, раніше в липні російський "Меморіал" визнав політичними в'язнями кримських мусульман, заарештованих у Криму у справі "Хізб ут-Тахрір" і обвинувачених російською владою в тероризмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram