>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Україна долучилася до вимоги 14 країн відсторонити Росію від Олімпіади

Національний антидопінговий центр надіслав листа президентові МОК

Україна долучилася до вимоги 14 країн відсторонити Росію від Олімпіади
Фото: EPA/UPG

Україна долучилася до вимоги країн, які виступили за відсторонення Російської Федерації від участі в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства молоді і спорту.

Національний антидопінговий центр України направив відповідного листа президенту Міжнародного олімпійського комітету Томасу Баху.

"Незалежне розслідування Всесвітнього антидопінгового агентства довело, що мінспорту Росії за сприяння російських спецслужб навмисно порушувало фундаментальні принципи Олімпійського руху, Олімпійської хартії і кодексу етики WADA. Російська влада завдяки державній допінговій програмі допомагала своїм спортсменам досягати високих результатів протягом багатьох років. З огляду на те, що допінг у корені суперечить духу спорту, і підтримуючи право спортсменів на спорт, вільний від допінгу, Національна антидопінгова організація України долучається до прохання низки національних антидопінгових організацій світу щодо відсторонення РФ від участі в Олімпійських іграх 2016 року", - йдеться в листі.

Також наголошується, що Росія фактично порушила Міжнародну конвенцію ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом, ухвалену 19 жовтня 2005 року, до якої долучилися всі учасники олімпійського руху світу.

Нагадаємо, що на початку цього тижня було оприлюднено звіт про розслідування, проведене на замовлення Всесвітньої антидопінгової асоціації (WADA). Воно показало, що міністерство спорту Росії за підтримки ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд вибудувало систему підміни проб і фальсифікації результатів тестування російських спортсменів.

У тому числі під час Олімпіади в Сочі співробітники ФСБ вдавалися до прямої підміни пробірок з сечею спортсменів. А в Московській антидопінговій лабораторії використовувалася методика приховування позитивних проб, при чому рішення про долю спортсменів, які попалися, ухвалювалося на рівні заступника міністра спорту Юрія Нагорних.

За підсумками доповіді WADA офіційно закликала всі спортивні організації виключити російських атлетів з усіх змагань, в тому числі з Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram