>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

МОК повинен усунути збірну Росії від участі в Олімпіаді, - міністр

Жданов закликав бути справедливими і суворими до порушників.

МОК повинен усунути збірну Росії від участі в Олімпіаді, - міністр
Фото: Макс Левин

Сьогодні Міжнародний олімпійський комітет буде вирішувати долю участі збірної Росії в ХХХІ Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

Про це повідомив міністр молоді та спорту України, представник "Народного фронту" Ігор Жданов на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що 18 липня було оприлюднено доповідь незалежної комісії Всесвітньої антидопінгової асоціації (WADA) про зловживання допінгом і приховування відвертих порушень під час підготовки спортсменів у Російській Федерації, починаючи з 2011 року.

"Таке відверте і нахабне маніпулювання під керівництвом міністерства і спецслужб - прикрий і болісний досвід для всього спортивного світу. Російська Федерація знехтувала основними принципами Олімпійської хартії і Всесвітнього антидопінгового кодексу. Згідно з обома документами, які є основними в міжнародному спорті, це злочин", - наголосив Жданов.

"Матеріали, які були надані комісією про підміни проб, те, що сталося до і після Олімпіади в Сочі, на інших міжнародних змаганнях, свідчить, що організатори цих фальсифікацій, мабуть, були абсолютно впевнені у своїй недосяжності і неможливості покарання", - додав він.

Жданов висловив упевненість, що "МОК і WADA будуть наскільки справедливими, настільки й строгими у своїх остаточних висновках".

Нагадаємо, WADA заявила, що Міністерство спорту Росії за підтримки ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд вибудувало систему підміни проб і фальсифікації результатів тестування російських спортсменів.

У тому числі під час Олімпіади в Сочі співробітники ФСБ вдавалися до прямої підміни пробірок із сечею спортсменів. А в Московській антидопінговій лабораторії застосовувалася методика приховування позитивних проб, причому рішення про долю спортсменів ухвалювали на рівні заступника міністра спорту Юрія Нагорних.

За підсумками доповіді WADA офіційно закликала всі спортивні організації виключити російських атлетів з усіх змагань, зокрема й Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram