>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

14 країн зажадали зняти збірну Росії з Олімпіади

"Чистих" російських атлетів можна буде допустити до участі під нейтральним прапором

14 країн зажадали зняти збірну Росії з Олімпіади
Фото: EPA/UPG

Антидопінгові агентства 14 країн закликали Міжнародний олімпійський комітет усунути збірну Росії від участі в Олімпійських іграх, які відбудуться в серпні у Ріо-де-Жанейро, у зв'язку з допінговим скандалом.

Про це пише The Guardian з посиланням на лист до голови МОК Томаса Баха, який підписали в тому числі США, Німеччина, Японія та Іспанія. Баха закликають вжити найжорсткіших заходів відносно Олімпійського комітету Росії і заборонити всім російським спортсменам, які увійшли до збірної, брати участь в Іграх у Ріо.

При цьому, на думку авторів листа, треба створити спеціальну комісію для перевірки російських спортсменів на допінг. "Чистих" атлетів можна буде допустити до участі під нейтральним прапором. Таким чином буде дотримано балансу між згаданими у заяві МОК "колективною відповідальністю і правом на індивідуальне правосуддя".

"Таким чином, жодного "чистого" російського атлета не відсторонять від Олімпійських ігор у Ріо", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що на початку цього тижня було оприлюднено звіт про розслідування, проведене на замовлення Всесвітньої антидопінгової асоціації (WADA). Воно показало, що міністерство спорту Росії за підтримки ФСБ і Центру спортивної підготовки збірних команд вибудувало систему підміни проб і фальсифікації результатів тестування російських спортсменів.

У тому числі під час Олімпіади в Сочі співробітники ФСБ вдавалися до прямої підміни пробірок з сечею спортсменів. А в Московській антидопінговій лабораторії використовувалася методика приховування позитивних проб, при чому рішення про долю спортсменів, які попалися, ухвалювалося на рівні заступника міністра спорту Юрія Нагорних.

За підсумками доповіді WADA офіційно закликала всі спортивні організації виключити російських атлетів з усіх змагань, в тому числі з Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram