ГоловнаСвіт

У Туреччині заарештовано командувача військовою базою НАТО "Інджирлік"

Також заарештовано ще кількох керівних співробітників бази.

У Туреччині заарештовано командувача військовою базою НАТО "Інджирлік"
Авиабаза "Инджирлик" (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

Командувача турецькою військовою базою "Інджирлік" Бакіра Еркана Вана заарештовано за підозрою в причетності до спроби військового перевороту в Туреччині.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на офіційні джерела.

Також заарештовано ще кількох керівних співробітників бази, яку також використовують США і сили НАТО, в тому числі для завдавання ударів по терористах в Сирії й Іраку.

"Арешти проведено в рамках чистки в турецькій армії й органах юстиції у зв'язку зі спробою заколоту", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, увечері 15 липня група турецьких військових заявила, що бере управління країною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан. На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана, в результаті яких загинули близько 190 осіб. Вранці більшість заколотників здалися владі.

Турецький уряд заявив, що невдалий переворот нібито організувала група військових, лояльних до опонента Ердогана - Ґюлена, який живе в добровільному вигнанні у США. А сам президент закликав США видати Ґюлена. Сам же обвинувачений в організації перевороту імам назвав його постановочним.

Сьогодні турецька влада анонсували арешт понад 6 тис. осіб у справі про переворот.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram