ГоловнаСвіт

Колона військової техніки США прибула до Молдови для спільних навчань

Соціалісти зустріли американських військових плакатами і гаслами "НАТО нам не треба!" і георгіївськими стрічками

Колона військової техніки США прибула до Молдови для спільних навчань
Фото: Фейсбук Игоря Додона

Колонна військової техніки США, яка буде задіяна в молдовсько-американських навчаннях Dragon Pioneer 2016 перетнула кордон республіки вранці 3 травня через контрольно-пропускний пункт "Скуляни", повідомляє Громадське з посиланням на молдовські ЗМІ.

На цей момент техніка рухається по трасі національного значення М-14 за маршрутом Скуляни-Фалешти-Негрешть.

Зазначають, що депутати проросійської партії соціалістів (ПСРМ) разом із молодіжною організацією соціалістів "Молода гвардія" вночі блокували в'їзд у пункті пропуску.

Фото: Фейсбук Ігоря Додона

Як написав у Facebook лідер соціалістів Ігор Додон, депутати "перевірили документи в солдатів і техніку".

Соціалісти зустріли американських військових плакатами і гаслами "НАТО нам не треба!" і георгіївськими стрічками.

Фото: Фейсбук Ігоря Додона

Навчання Dragon Pioneer 2016 пройдуть із 3 по 20 травня. У них візьмуть участь 165 військовослужбовців Нацармії Молдови і 198 військових другого кавалерійського полку США. Також буде задіяно 58 одиниць військової техніки, наданих армією США, а також 40 саперних машин.

Нагадаємо, наприкінці березня Молдова підтвердила вимогу вивести військових РФ із Придністров'я.

Росія досі зберігає свою військову присутність у сепаратистському регіоні Молдови Придністров'я. Там дислоковані близько 1500 російських військових, близько 380 з них діють у рамках міжнародного миротворчого мандата.

Відповідно до російсько-молдовської угоди 1992 року, на території ПМР перебуває миротворчий контингент збройних сил Росії. Він був створений у 1995 році на базі колишньої радянської загальновійськової 14-ї армії. В регіоні розміщено близько 1,5 тис. російських військовослужбовців, зведених у два мотострілкових батальйони, батальйон охорони, вертолітний загін і низку підрозділів забезпечення.

Пропозицію надати Придністров'ю "спеціальний статус" у рамках кордонів Молдови та вивести російських "миротворців" із регіону озвучив у жовтні 2015 року на 70-й сесії Генеральної Асамблеї ООН прем'єр-міністр Молдови Валерій Стрілець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram