ГоловнаСвіт

Прокуратура Кельна більш як рік тому порушила справу проти Mossack Fonseca, - ЗМІ

28 німецьких банків користувалися послугами юридичної фірми з метою посередництва при створенні офшорів

Прокуратура Кельна більш як рік тому порушила справу проти Mossack Fonseca, - ЗМІ
Офис Mossack Fonseca в Панаме
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Кельна порушила кримінальну справу проти юридичної фірми Mossack Fonseca задовго до витоку інформації про створення офшорних компаній по всьому світу.

Про це повідомляє DW з посиланням на німецькі ЗМІ.

Газета Süddeutsche Zeitung в середу, 6 квітня, з посиланням на спільне журналістське розслідування з телеканалами NDR і WDR, написала, що німецькі правоохоронні органи почали розслідувати діяльність Mossack Fonseca більш як рік тому. Згідно з інформацією німецьких ЗМІ, справу проти панамської юридичної фірми було порушено після того, як податкові органи федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія придбали майже за мільйон євро компакт-диск із секретними даними Mossack Fonseca.

При цьому йшлося про значно менший обсяг інформації, ніж в опублікованих в інтернеті "Панамських документах". Однак в результаті багато німецьких громадян змушені були визнати провину через ухилення від сплати податків.

Німецькі журналісти вважають, що розслідування щодо Mossack Fonseca триватиме ще довго і розраховувати на його закінчення в 2016 році не доводиться. За даними "Панамських документів", щонайменше 28 німецьких банків користувалися послугами юридичної фірми з метою посередництва при створенні офшорних компаній або управління ними. При цьому багато німецьких фінансових інститутів направили в податкові відомства Північного Рейну-Вестфалії повідомлення  про те, що підозрюють панамських юристів у відмиванні грошей. Йдеться в основному про ті банки, щодо яких у ФРН порушені справи в зв'язку з наданням допомоги в ухиленні від податків.

Німецькі та іноземні фінансові інститути вже виплатили в Північному Рейні-Вестфалії штрафи на загальну суму близько 600 млн євро, пише Süddeutsche Zeitung. Так, Commerzbank заплатив 17,1 млн євро, а HSH Nordbank і Hypo-Vereinsbank - по 20 млн євро. Крім того, поки що не закінчено судовий розгляд з приводу швейцарської "дочки" Deutsche Bank.

Нагадаємо, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) спільно з Організацією з інформування про організовану злочинність і корупцію (OCCRP) опублікували свої викриття 3 квітня. У своєму розслідуванні автори використовували "безпрецедентний витік мільйонів документів" з бази даних Mossack Fonseca, четвертої за величиною в світі офшорної юридичної фірми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram