ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив Росію в участі у карабаському конфлікті

На думку турецького лідера, Єреван порушив режим перемир'я в Нагірному Карабасі

Ердоган звинуватив Росію в участі у карабаському конфлікті
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Росія бере участь у конфлікті у Нагірному Карабаху на боці Вірменії.

Про це повідомляє The Daily Star.

"Росія звинувачує Туреччину в тому, що та бере участь у цьому конфлікті, - заявив турецький лідер під час виступу перед сільськими старостами в Анкарі. - Але якщо ми подивимося уважніше, то виявимо, що якщо хтось бере участь у конфлікті, то це Росія. Вона взагалі любить залазити в конфлікти - в Україні, в Грузії, в Сирії наразі. Росія стверджує, що в Сирію її запросили, але ж ніхто не змушував її приймати запрошення".

Крім того, Ердоган звинуватив Єреван в тому, що той порушив режим перемир'я в Нагірному Карабаху.

Перемир'я у зоні карабаського конфлікту було порушено 2 квітня. Сторони звинуватили один одного у провокаціях і заявили про значні втрати противника. 5 квітня на зустрічі начальників генштабів двох країн вдалося домогтися нової угоди про перемир'я, але відтоді сторони вже неодноразово звинувачували один одного у провокаціях.

Від початку активної фази нагірно-карабаського конфлікту на початку 90-х років минулого століття Туреччина підтримувала Азербайджан. На кордоні з Вірменією Анкара тримала велике військове угруповання, за допомогою якого здійснювала політичний тиск на Єреван, котрий підтримував Нагірний Карабах. Відтоді між Баку і Анкарою зберігаються тісні зв'язки, у 2010 році Баку і Анкара підписали договір про стратегічне партнерство і взаємодопомогу.

Нагірний Карабах, населений переважно етнічними вірменами, офіційно знаходиться на території Азербайджану. Регіон проголосив незалежність у 1991 році. Активна фаза бойових дій між азербайджанськими і вірменськими збройними формуваннями за контроль над Нагірним Карабахом почався у 1992 році. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана республіка підписали бішкекський протокол про перемир'я.

Нагадаємо, 5 квітня стало відомо, що посланці США, Франції та Росії вирушать у Карабах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram