ГоловнаСвіт

Аргентина потопила судно китайських браконьєрів

МЗС КНР оголосило демарш Буенос-Айресу

Аргентина потопила судно китайських браконьєрів
Аргентина
Фото: EPA/UPG

Берегова охорона Аргентини потопила китайське риболовецьке судно за незаконний промисел всередині прибережної економічної зони.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву аргентинської берегової охорони.

"Загиблих немає, екіпаж судна було врятовано, їх везуть у порт Мадрін, куди вони прибудуть вранці середи", - заявив глава служби Мігель Анхель Рейес, передає La Nacion. З борту затонулої шхуни врятували чотирьох людей, в тому числі капітана.

Китайських рибалок виявили вночі в неділю, 13 березня. З ним були ще два судна-порушники. Усі вони зайшли приблизно на п'ять кілометрів углиб виключної економічної зони Аргентини. Під час переслідування двом іншим суднам вдалося втекти.

Зазначається, що китайська шхуна спробувала піти на таран, після цього по ній відкрили вогонь, і шхуну потопили. При цьому не уточнюється, коли саме відбулося її затоплення - 14 або 15 березня. Її назва - "Лу Янь Юань Юй 010". Врятованим морякам доведеться відповісти перед судом Аргентини за порушення закону і риболовлю в прибережних водах країни.

МЗС КНР оголосило демарш Буенос-Айресу через потоплення аргентинською береговою охороною китайського риболовецького судна.

"Держрада КНР звернула пильну увагу на це і видала важливе розпорядження", - заявив Лу Кан, офіційний представник зовнішньополітичного відомства Китаю, коментуючи інцидент.

Пекін також висловив серйозну стурбованість і зажадав провести ретельну перевірку. Крім того, Китай закликав Аргентину дотримати законних прав екіпажу судна і вжити необхідних заходів для того, щоб не допустити повторення такого інциденту.

Прес-секретар МЗС Аргентини заявив, що ведеться судове розслідування інциденту.

Відносини між Аргентиною і Китаєм погіршилися за часів президентства Крістіни Фернандес. Новий президент Аргентини Маурісіо Макрі під час президентської гонки минулого року обіцяв переглянути всі контракти з Китаєм, але наразі не зробив жодних кроків у цьому напрямку. Один із таких контрактів - угода про фінансування і будівництво двох атомних електростанцій в Аргентині на суму до $15 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram