ГоловнаСвіт

Президентом Тайваню обрали опозиціонерку

Правляча партія Гоміньдан зазнала поразки на виборах

Президентом Тайваню обрали опозиціонерку
Цай Инвэнь
Фото: EPA/UPG

Новим президентом Тайваню у суботу була обрана кандидат від опозиційної Демократичної прогресивної партії Цай Інвень. Як зазначає Бі-Бі-Сі, Цай Інвень стане першою жінкою на посаді глави держави в тих країнах світу, де живуть етнічні китайці.

Правляча партія Гоміньдан, яка виступає за зміцнення відносин з КНР, визнала свою поразку. За результатами підрахунку половини поданих голосів, ДПП отримала понад 60%.

Цай Інвень, лідер опозиційної Демократичної прогресивної партії, завжди виступала за зміцнення незалежності країни від КНР. Її обрання може різко загострити майбутні відносини між Тайбеєм і Пекіном.

Відносини почали поліпшуватися після приходу до влади в 2008 році адміністрації на чолі з Ма Інцзю від партії Гоміньдан, який зробив ставку на масштабне економічне зближення з материком при збереженні політичного статус-кво. Торік у Сингапурі відбулася перша більш ніж за 60 років зустріч між лідерами двох китайських держав - Ма Інцзю і голови КНР Сі Цзіньпіна.

Китай розглядає Тайвань як свою бунтівну провінцію, зобов'язану одного разу повернутися в лоно єдиної держави. У 1949 році гоміньданівський президент Китаю Чан Кайши і його прибічники втекли на Тайвань після поразки в громадянській війні з комуністами. Партія Гоміньдан, незважаючи на прагнення поліпшити відносини з Пекіном, теоретично продовжує вважати захоплення влади комуністами в 1949 році нелегітимним, а уряд Тайваню - законною владою усього Китаю.

Згідно з місцевим законодавством, голова адміністрації Тайваню обирається кожні чотири роки і не може обіймати свій пост більше ніж два терміни. Законодавчі збори зі 113 депутатів також обираються на чотири роки. Право голосу мають близько 18,8 млн жителів Тайваню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram