ГоловнаСвіт

У Туркменістані заборонили продавати цигарки

Президент країни, колишній лікар-дантист, одержимий здоровим способом життя

У Туркменістані заборонили продавати цигарки

Влада Туркменістану спалила кілька тисяч пачок цигарок у рамках кампанії боротьби з курінням. Окрім того, вони повністю заборонили продаж цигарок на території країни.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на місцеві та міжнародні ЗМІ.

Згідно з даними незалежного порталу Chrono-ТМ, штраф за продаж цигарок становить приблизно 1,7 тис. доларів.

Джерела Бі-бі-сі заявляють, що цигарки дійсно зникли з прилавків туркменських магазинів. Незалежний портал Chrono-ТМ при цьому повідомляє про появу чорного ринку цигарок, де вартість пачки сягає 12 доларів.

Франс прес повідомляє, що власникам магазинів і кіосків довелося почати продавати цигарки з-під прилавка і тільки знайомим і постійним клієнтам після показаного 5 січня по телебаченню засідання уряду країни. На ньому президент Гурбангули Бердимухаммедов розкритикував роботу Державної служби охорони безпеки здорового суспільства і закликав до жорстких заходів боротьби з курінням.

Одним із таких заходів і стало спалення цигарок. Окрім того, повідомляють про регулярні рейди співробітників служби охорони здорового суспільства, які перевіряють, чи не продають магазини цигарки.

Сам президент раніше був лікарем-дантистом. За повідомленнями ЗМІ, він одержимий здоровим способом життя.

Туркменістан однією з перших держав на просторах СНД почав вести жорстку боротьбу з вживанням тютюнових виробів, увівши ще 2000 року високий грошовий штраф за куріння в громадських місцях, зазначає РИА Новости.

У 2011 році в країні було підвищено акцизи на тютюн, а в 2013-му заборонено куріння в громадських місцях.

Антитютюновий закон набув чинності в Туркменістані 25 грудня 2015 року. Відповідно до закону, держава, зокрема, надаватиме відповідну медичну допомогу особам, які потребують лікування від споживання тютюнових виробів і наслідків їх споживання.

Як повідомляють, за даними ВОЗ, Туркменістан став країною з найменшою часткою курців у світі. Сигарети в країні є одними з найдорожчих у світі.

Нагадаємо, влада французької столиці - Парижа - ввела штраф у розмірі €68 (1600 гривен) за викидання недопалків на вулиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram