ГоловнаБлогиБлог Ангели Бочі

Дешеві цигарки замість дешевого хліба: що пропонує уряд українському суспільству

Передноворічні бюджетні дискусії щодо урядових пріоритетів, відображених у державному бюджеті на 2016 рік, залишили сумне враження. Причому сумне не стільки від цифр, скільки від принципів, з якими багато хто з чинних урядовців підійшли до формування головного фінансового документу країни. Яка мета, які завдання визначили собі урядовці, якщо відкинути патетику і риторику? Чи можливо вижити в країні за 1378 гривень? Якщо ні – то що запланував уряд для допомоги тим, кому дійсно прийдеться жити на мінімалку? Де той дешевий хліб, який допоможе людям вижити в 2016 році? Вартість хліба в країні вже минулого року подолала психологічний бар’єр в 10 грн. за кілограм і виробники індустрії вже зараз просять державу про допомогу, тому що утримувати ціну навіть на такому рівні вони вже не у змозі.

Фото: www.facebook.com/yuri.biriukov

Але окремі урядовці, напевне, вирішили замість дешевого хліба запропонувати українцям … дешеві цигарки! Принаймні саме таке враження залишається від політики влади, оскільки дешева пачка цигарок (біля 9 грн.) коштує дешевше, ніж кілограм хліба (10.54 грн.) чи літр соку (біля 15 грн.). Робоча група Верховної Ради та Мінфіну дійшла висновку, що лише податкові заходи є недостатніми для зменшення паління в країні. Це одна з причин, чому податкові зміни, які набули чинності 1 січня передбачають встановлення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби Кабміном.

Слід нагадати, що в Україні непрямі щорічні економічні втрати від тютюнокуріння сягають 2 млрд. дол. США, а за підрахунками Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України, в 2013 році за рахунок смертності від усіх хвороб органів дихання до досягнення 65 років було втрачено 117 075 людино-років, а це трудовий внесок близько 3 тисяч громадян.

За даними опитування домогосподарств Держкомстату у 2014 році шкідливу звичку курити мало 21% населення у віці 12 років і старшому, більше третини з яких курять понад 20 років. Серед дорослих чоловіків курить 47% осіб у віці 18–59 років та 27% осіб у непрацездатному віці, серед жінок тютюнокуріння найбільш поширене у віці 30–56 років – курять 8% жінок цього віку, а частка жінок активного дітородного віку (18–29 років), які курять, становила 7%. Серед осіб, які курять, 37% у середньому викурюють за добу від 6 до 10 сигарет, третина – від 16 до 20 сигарет. Надзвичайно негативною є тенденція куріння у підлітків: у віці 16–17 років курять 7% хлопців та 0,8% дівчат (рис.1)

Дані Держкомстату
Дані Держкомстату

За даними загальнонаціонального опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у жовтні 2014 р. серед населення 18 років і старше, в Україні щоденно курили 42% чоловіків та 9% жінок, що свідчить про значну частку курців серед населення.

Розроблена ВООЗ у 2008 р. низка заходів, спрямованих на скорочення тютюнопаління передбачає моніторинг споживання, захист некурців від диму, професійну допомогу у відмові від паління, попередження про шкоду палінння, заборону реклами та збільшення податків на тютюн.

Україна є регіональним лідером, запровадивши всі перелічені заходи за останні 7 років, проте цінова доступність сигарет залишається надвисокою.

За розрахунками ВООЗ, якщо всі країни збільшать акцизи на кожну пачку сигарет на 50%, то кількість курців скоротиться на 49 мільйонів осіб, що дозволить запобігти щонайменше 11 мільйонам випадків смерті. В середньому збільшення шляхом підвищення податків ціни на тютюнові вироби на 10% скоротить споживання тютюну на 4% у країнах із високим рівнем доходів і приблизно на 5% у країнах із низьким і середнім рівнями доходів (саме до таких країн за класифікацією Світового Банку належить і Україна) .

За умовами Угоди про асоціацію Україну повинна досягти рівня акцизного оподаткування понад 40 грн. на кожну пачку сигарет (90 євро за 1 000 штук). :

Середнє акцизне навантаження на тютюнові вироби, у євро на 1тис.шт*

Дані Єврокомісії
Дані Єврокомісії

Наразі в Україні мінімальна ставка акцизу на 1000 сигарет з фільтром становитиме з 1 січня 2015 року 425,75 грн. (приблизно 16 євро), що в більш ніж в 5 разів менше, ніж в ЄС, а середня ціна сигарет - приблизно 15 грн. за пачку.

Експерти Центру контролю над тютюном на основні державної статистики констатували зменшення рівня реалізації сигарет в 2014 р. до 73,5 млрд сигарет, що приблизно на 2 млрд шт. менше ніж у 2013 р. В структурі реалізації 67,1 млрд сигарет – це вироблені в Україні, 6,4 млрд сигарет – це імпортовані в країну. Тобто, споживання становитиме у 2016 році приблизно 3,7 млрд. пачок сигарет. За новою системою, держава отримує понад 33% податків, які залежать від ціни – 17% ПДВ, 12% адвалорного акцизу та 5% роздрібного акцизу. Порахуємо: за середньою ціною 15 грн. за пачку, база оподаткування податками, які залежать від ціни, складе 15х3.7=55.5 млрд. грн., а самі податки, які залежать від ціни – 18,3 млрд. грн.

Якщо виробники знизять ціни на сигарети на 2 грн., то база оподаткування складе вже 48.1 млрд. грн., а податки, які залежать від ціни, скоротяться на 2.4 млрд. грн. Минулий рік був роком цінових війн серед виробників, які вдавалися навіть до зниження цін на сигарети. Зараз активно обговорюється можливість запровадження мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби, і ми вирішили підрахувати, які будуть надходження до бюджету за умови їх запровадження, крім зниження цінової доступності для населення до сигарет низької цінової. Так-от, запровадження мінімальної ціни на рівні 17 грн. на пачку збільшить базу до оподаткування до 62.9 млрд. грн., а самі надходження до 20,75 млрд. грн., що з точки зору наповнення бюджету є позитивним.

Стаття 6 Рамкової конвенції ООН по боротьбі з тютюнокурінням визнає, що цінові й податкові заходи є ефективним засобом скорочення споживання тютюну, особливо молоддю, а також визначає, що країни мають здійснювати податкову політику і, в разі доцільності, цінову політику стосовно тютюнових виробів, для скорочення споживання тютюнових виробів. З огляду на це, держава повинна докласти усіх зусиль для зменшення цінової доступності до тютюнових виробів, особливо серед молоді, підвищуючи ціну на тютюнові вироби. В Україні не повинно бути так званих «соціальних сигарет», про які часто говорить влада. Ціною дешевих сигарет є тисячі втрачених життів, починаючи з молодого віку!

Держава також повинна розробити чіткий графік гармонізації ставок на тютюнові вироби до європейського рівня. І головне – не потрібно приховувати лобістські інтереси благородною риторикою щодо турботи про бідних! Бідним потрібні не дешеві цигарки, а хліб і робочі місця, де можна гідною працею заробляти на вищі життєві стандарти.

Ангела Бочі Ангела Бочі , Cтарший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram