ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РПЦ допустили застосування смертної кари у виняткових ситуаціях

Російський сенатор запропонував позбавляти громадянства росіян, які долучилися до терористичних організацій

У РПЦ допустили застосування смертної кари у виняткових ситуаціях
Всеволод Чаплин

У Російській православній церкві (РПЦ) вважають, що смертна кара може застосовуватися у виняткових ситуаціях.

Про це заявив глава синодального відділу РПЦ із взаємин церкви і суспільства протоєрей Всеволод Чаплін, інформує "Интерфакс".

"Краще обходитися без смертної кари, але бувають ситуації, коли загрози суспільству занадто сильні, і воно може захищати себе, у тому числі таким чином", - пояснив Чаплін. Які саме ситуації маються на увазі, він не уточнив. За словами Чапліна, смертна кара визнавалася у Старому завіті. Разом з тим у релігійних текстах немає вказівок на необхідність її скасування.

Чаплін стверджує, що питання скасування мораторію на смертну кару має ставитися на громадське обговорення. "Терористів, а також організаторів та спонсорів терактів можна і треба просто знищувати без жодного суду і без всякої процедури у тих ситуаціях, коли правоохоронні органи точно встановили, що мова йде про людей, які є небезпечними для суспільства", - додав глава синодального відділу РПЦ.

20 листопада сенатор Віктор Озеров запропонував позбавляти громадянства росіян, які долучилися до терористичних організацій за кордоном.

Раніше в листопаді сенатор Франц Клінцевич запропонував ініціювати звернення до Конституційного суду Росії про зняття мораторію на смертну кару у зв'язку зі зростанням загрози терористичної небезпеки в країні. Депутат від ЛДПР Олександр Шерін, депутат від КПРФ Вадим Соловйов, глава Чечні Рамзан Кадиров також висловлювалися за введення найвищої кари для терористів.

Глава Інгушетії Юнус-Бек Євкуров запропонував дозволити спецслужбам ліквідувати терористів на місці, а не брати їх у полон.

Мораторій на страту ввели у Росії у 1996 році у зв'язку зі вступом до Ради Європи. Востаннє вирок про вищу міру покарання було приведено у виконання 2 вересня 1996 року. У 2009 році Конституційний суд Росії закріпив рішення про мораторій на смертну кару.

Нагадаємо, раніше 20 листопада в РПЦ запропонували Росії відмовитися від секуляризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram