ГоловнаСвіт

Польща почне забезпечувати країни Балтії газом

Газопровід GIPL дозволить Литві, Латвії та Естонії скоротити імпорт з Росії

Польща почне забезпечувати країни Балтії газом
Премьер-министр Эстонии, президент Литвы, премьеры Латвии и Польши на церемонии подписания
Фото: EPA/UPG

В четверг, 15 октября, в Брюсселе было подписано соглашение о строительстве газопровода между Польшей и Литвой (GIPL, Gas Interconnection Poland–Lithuania), который позволит странам Балтики избавиться от зависимости от "Газпрома".

Як повідомляє "Польске радіо", спочатку документи підписали представники литовської Amber Grid та польської Gaz System, після чого прем'єр-міністр Польщі Ева Копач і лідери Литви, Латвії та Естонії підписали політичну декларацію.

Газопровід довжиною у 534 кілометри з'єднає ГТС Польщі та Литви. У жовтні минулого року Єврокомісія надала йому статус вищого пріоритетного проекту і вирішила виділити 295,4 млн євро на прокладку труб.

Фото: ft.com

Роботи розпочнуться у 2016-му і закінчаться у 2019 році. Потужність газопроводу становитиме 2,5 млрд кубометрів з можливістю розширення до 4 млрд кубометрів. Це дозволить покрити потреби Литви, Латвії та Естонії майже повністю. Наразі країни Балтії залежать від поставок російського газу. При цьому нещодавно Литва запустила термінал зрідженого газу у Клайпеді.

Варто зазначити, що Польща 11 жовтня закінчила будівництво власного терміналу у Свіноуйсцє. Планується, що перший корабель доставить зріджений газ у Свіноуйсцє наприкінці листопада 2015 року, однак у найближчі п'ять місяців термінал працюватиме у тестовому режимі. Прибуття наступного судна заплановано на лютий 2016 року, а транспортація газу почнеться у другому кварталі 2016 року.

Польща зможе приймати у Свіноуйсцє від 5 до 7,5 млрд м куб. газу на рік. Це дозволить полякам купувати на Заході до 70% необхідного для країни "блакитного палива". Ще у 2011 році Польща могла купити на західних ринках лише 9%.

Нагадаємо, що схожий проект хоче реалізувати і Україна. 17 грудня 2014 року оператори газотранспортної системи України ("Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду, якою передбачено будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора між Польщею та Україною. Орієнтовна вартість будівництва на території України оцінюється у 245 млн доларів. Потужність газопроводу оцінюється у 10 млрд куб. м газу. Він дозволить отримати доступ до LNG-терміналу на Балтійському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram