ГоловнаСвіт

Туреччина підтримає боротьбу з ІД в обмін на засудження курдських бойовиків

Прем'єр Туреччини на Генасамблеї ООН планує застерегти "деякі країни й організації" від "підтримки РПК".

Туреччина підтримає боротьбу з ІД в обмін на засудження курдських бойовиків
Ахмет Давутоглу
Фото: EPA/UPG

Туреччина готова зіграти ключову роль у боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІД), але в обмін чекає на розуміння її протистояння курдським бойовикам.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на можновладне джерело в Анкарі.

"Туреччина поділиться своїм досвідом із західними лідерами. Вона шукає підтримку для того, щоб запобігти перетворенню Близького Сходу на експортера тероризму", - повідомив співрозмовник агентства.

За його даними, офіційну заяву про це повинен зробити прем'єр-міністр країни Ахмет Давутоглу на саміті Генасамблеї ООН, який пройде з 25 по 27 вересня. Він також повинен застерегти "деякі країни й організації" від "підтримки" Робітничої партії Курдистану "й інших груп" заради збереження стабільності в регіоні.

США вважають Робітничу партію Курдистану (РПК) терористичною організацією, проте курдське ополчення в Сирії виступає важливим союзником Вашингтона у справі боротьби з бойовиками ІД. Цю інформацію підтвердив і офіційний представник Держдепу США Джон Кірбі.

Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

США використовують турецькі аеродроми, щоб бомбардувати позиції "Ісламської держави", тоді як Анкара переважно обстрілює позиції РПК на півночі Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram