ГоловнаСвіт

У США Greenpeace оштрафували на $2,5 тис. за годину блокади судна Shell

Активісти не дають фінському криголаму Fennica вийти з порту міста Портленд

У США Greenpeace оштрафували на $2,5 тис. за годину блокади судна Shell
Архивное фото
Фото: Markel Redondo/Greenpeace

Суд у США призначив американському відділенню Greenpeace штраф у розмірі 2,5 тис. доларів за кожну годину блокади судна компанії Royal Dutch Shell, яку проводять активісти організації.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

У середу, 29 липня, активісти Greenpeace не дали вийти фінському криголаму Fennica з порту міста Портленд: судно мало доправити обладнання для бурової флотилії компанії Shell у Чукотському морі. Судно мусило повернутися в док, активісти продовжують акцію, блокуючи прохід для криголама Fennica.

Представники Greenpeace протестують проти дозволу компанії проводити геологорозвідувальне буріння на арктичному шельфі в Чукотському морі недалеко від берегів Аляски. Як стверджують екологи, якщо Shell почне буріння, ймовірність великого розливу нафти в цьому регіоні сягне 75%. За словами екологів, від розливу нафти можуть постраждати популяції китів, моржів і білих ведмедів.

Нафтова компанія Royal Dutch Shell отримала дозвіл на поверхневе буріння від влади США і планує почати нафтове буріння вже цього літа. Однак без обладнання, що мав доставити криголам, Shell не може розпочати буріння. А в жовтні минає сезон для проведення бурових робіт в Арктиці. За попередніми розрахунками, під шельфом Чукотського моря біля північно-західного узбережжя Аляски залягає близько 15 млрд барелів нафти.

Нагадаємо, у квітні шестеро активістів Greenpeace на знак протесту піднялися на бурову установку Shell у Тихому океані. У 2012 схожа акція на російській буровій платформі "Прирозломній" закінчилася штурмом судна екологів спецпризначенцями і тривалим судовим розглядом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram